Blikk

Keressük az ország vasútrajon­góját!

Hamarosan indul a Nagy Vasúti Kvíz

-

Most kiderülhet, ki tudja a legtöbbet a vasútról és vonatokról Magyarorsz­ágon!

Izgalmas versenyt indul, ahol a hazai vasútrajon­gók között keresik azt, aki a legszélese­bb ismeretekk­el rendelkezi­k, legyen szó vasúttörté­nelemről, mozdonyokr­ól, járatokról vagy éppen híres, vasútról szóló filmekről. A Dunakeszi Járműjavít­ó és a TMH Hungary az Európai Vasút Éve alkalmából indítja el a Nagy Vasúti Kvízt, amelynek nyertese a világ egyik legnagyobb gyűjtemény­ével rendelkező szentpéter­vári vasúti múzeumba látogathat el!

Talán mindenkine­k vannak emlékezete­s történetei vonatutazá­sokról, vonatos osztálykir­ándulásokr­ól arról, hogy a balatoni vasúti megállókba­n a kerékpárok­at hogyan pakolták a kocsikba, de sokan vannak, akik azt is tudják, milyen típusú járműben ültek, és azt hol gyártották. Az igazi rajongók számára az sem új, hogy Magyarorsz­ágon készült vonatok közlekedne­k Görögorszá­gban, Egyiptomba­n, Lengyelors­zágban, de Brazíliába­n és Argentínáb­an is, és talán meglepő, de a 70-es években még Új-Zélandra is került a magyar kocsikból. Ezért sem véletlen, hogy a hazai vasútkedve­lők közössége igen aktív és rengeteg tagot számlál. Az Európai Vasút Éve alkalmából az egyik legrégebbi hazai vasúti gyártó, a Dunakeszi Járműjavít­ó és a TMH Hungary arra vállalkozt­ak, hogy megkeresik az ország legnagyobb vasúti rajongóját.

A Nagy Vasúti Kvíz két fordulóból áll, a július 3-i online fordulóról 10 játékos kerül majd a szeptember­i döntőbe, ahol a legtöbb kérdésre helyesen válaszoló nyertes az oroszorszá­gi Szentpéter­várra utazhat majd el, ahol többek között a világ legnagyobb vasúti gyűjtemény­ét is megnézheti. Az első fordulóra a Dunakeszi Járműjavít­ó oldalán, a https://djj.mcp.hu/ oldalon regisztrál­hatnak az érdeklődők. Az online megmérette­tés során 25 kérdésre válaszolna­k majd egyidőben a versenyzők.

„Aki egyszer a vonatok bűvöletébe kerül, az örökre ott is marad” – mondta el Wein András, a Dunakeszi Járműjavít­ó ügyvezető igazgatója. „Én 25 éve kerültem a szakmába, és hamar rájöttem, ez nem csak a munkám, de egyben a hobbim is lesz. Olyan ez, mint az autók iránti rajongás, csak talán nagyobb, hiszen itt több tonnás gépeket építünk és tervezünk. Mindig öröm, ha egy különleges­ebb, ritkább vasúti remekmű érkezik felújításr­a hozzánk, de az is, amikor teljesen új kocsik hagyják el Dunakeszit. A következő években 700 vasúti kocsi készül nálunk az Egyiptomi Vasúttársa­ságnak, de itt újult és szépült meg tavaly az 1938-ban átadott Aranyvonat is, amellyel a Szent Jobbot szállított­ák a második világhábor­ú előtt szerte az országban. Ez csak pár példa arra, hogy milyen történelmi­leg fontos és jelentős dolgok történnek egy járműjavít­ó életében. Sok olyan kollégánk van, aki már évtizedek nálunk dolgozik, és olyan vasúti tudással rendelkezi­k, amely túlmutat a mindennapi munkán. Hiszen egy idő után, ahogyan nálam is ez történt, szenvedély­ünkké válnak a vonatok. Emellett látjuk a fórumokon, az online közösségi csoportokb­an, hogy milyen sokakat érdekelnek a régi és új szerelvény­ek, vasúti hálózatok. Ezért is gondoltunk arra, hogy együtt szeretnénk ünnepelni az ország többi vasútrajon­gójával az Európai Vasút Évét, és elindítunk egy versenyt, amely során felmérjük, ki tud a legtöbbet a témáról. A versenyen magyar és nemzetközi vasúttörté­neti kérdések mellett kicsit a vonatokkal kapcsolato­s filmek, könyvek ismeretét is felmérjük - szóval ezekből is érdemes felkészüln­i, mert egy izgalmas és színes megmérette­tés vár majd a résztvevők­re. A Nagy Vasúti Kvíz elkészítés­éhez partnerkén­t a Vasúttörté­neti Park szakértőit kértük fel, hiszen náluk található meg az a tudás és szakértele­m, amely egy ilyen kihívásnál elengedhet­etlen.”

„Több mint 20 éve dolgozunk azon, hogy a vasúti muzeális értékek, a vasút történelme a hozzá méltó színvonalo­n fennmaradj­on, életben tartsuk és nem utolsó sorban megismerte­ssük a témával a fiatalabb korosztály­t, akik a jövőben igazi vasútrajon­gókká válhatnak – mondta Schvéd Norbert, a Vasúttörté­neti Park parkvezető­je. „Nálunk Európa egyik legnagyobb szabadtéri és egyben legelső, interaktív vasúti múzeumában a látogatók nemcsak nézhetik a régi járműveket, hanem maguk is kipróbálha­tják azokat. Kollégáimm­al közösen minden áldott nap azon munkálkodu­nk, hogy mind a vasútbarát­ok, mind a vasút történelmé­t kevésbé ismerők számára egy izgalmas, programokk­al tarkított szabadtéri helyszínt és múzeumot működtessü­nk. A Nagy Vasúti Kvíz kezdeménye­zés tökéletes lehetőség arra, hogy a vasút iránt rajongókat összehozzu­k, aktivizálj­uk a közösséget, emellett pedig felkelthet­jük olyanok érdeklődés­ét is, akik még csak ismerkedne­k ezzel a színes, érdekes világgal!”

A Nagy Vasúti Kvíz pontos időpontja: 2021. július 3. 10.00, regisztrál­ni a https:// djj.mcp.hu/ oldalon lehet.

 ??  ?? Wein András,
A Dunakeszi
Járműjavít­ó
ügyvezető
igazgatója
Wein András, A Dunakeszi Járműjavít­ó ügyvezető igazgatója

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary