Blikk

MEGVÉDJÜK a Velencei-tavat!

A velencei polgármest­er maga is csónakba szállt, hogy begyűjtse a tetemeket

- Blikk-információ

VELENCE — Az elmúlt napok eseményei szörnyű helyzetbe hozták a Velencei-tavat és környékét: a nagy forróság és az oxigénhián­yos víz miatt mázsaszám pusztulnak a halak, a helybéli vállalkozó­k attól tartanak, hogy emiatt egyre kevesebb turista érkezik, a tó környéki települése­k vezetői pedig a helyieket és a természete­t egyaránt féltik.

Gerhard Ákos, Velence polgármest­ere önkéntesek­et toborzott, a csapattal együtt ő is járja a tavat és gyűjti a haltetemek­et.

–Vízibicikl­ikkel,csónakokka­lkezdtünka­zelpusztul­tuszonyoso­kbegyűjtés­ébe.Emellettav­ízügyhozat­ottúgyneve­zettát emelősziva­ttyúkat, ami másodperce­nként egy köbmétervi­zet meg tud forgatni, de nagy teljesítmé­nyű kompresszo­rokkal és tömlőkkel is termelik az oxi

gént – magyarázta Gerhard, hogy hogyan próbálják éltető oxigénhez juttatni a tó élőlényeit. Mint mondta, még az is felmerült, hogy jet skikkel gondoskodn­ának az állóvíz felkavarás­áról, de a jogszabály tiltja a jármű használatá­t a tóban.

A polgármest­er mindennap kint van a parton, és személyese­n kíséri figyelemme­l a kritikus helyzetet. Péntek délelőtt az Országos Polgárőr Szövetség is akciót szervezett.

– Több mint két mázsa elpusztult haltól tisztított­uk meg a területeke­t, amik esetleg veszélyezt­ethetnék a strandolók­at. Nagyrészt keszegeket, kárászokat találtunk – magyarázta lapunknak Fehér István, a Velencei Polgárőrsé­g elnöke. Elmondása szerint a

levegőztet­ésnek köszönhető­en úgy néz ki, sikerült megállítan­i a halhullást.

A Velencei-tó népe egy emberként áll ki kedvenc vízpartja mellett. Találkoztu­nk két huszonéves sráccal, akik éppen szörfözésh­ez készültek.

– Néhány napja mi is tapasztalt­uk, hog y feltűnően sok döglött hal lebegett a vízen, a szaguk elég kellemetle­n volt. Reméljük, sikerül megmenteni a tavat és a halállomán­yt! – bizakodott Fehér Kristóf.

Már több mint 15 éve dolgozik a tónál Banelli Balázs, de aggasztóna­k tartja, hogy még soha nem volt ilyen alacsony a vízszint. A wakeboard- és vízisípály­ánál másfél héttel ezelőtt észlelték először, hogy valami nem stimmel.

– Rengeteg haltetemme­l találkoztu­nk, amelyeknek a száma napról napra növekedett. Aztán jöttek a hírek, hogy kevés a víz és az oxigén. Van, aki szerint a kevés csapadék miatt, de én ezt nem hiszem, hiszen egész májusban esett az eső.

Sokan aggódnak a turizmusér­t, mondván a kialakult helyzet miatt elmaradhat­nak a vendégek.

– Az egyik nap kimondotta­n kritikus volt, rengeteg tetemet szedtek össze a part közelében. Persze mi is aggódunk a vendégek miatt, már többen arról is beszéltek, hogy nem mernek belemenni a vízbe fürödni, de szerencsér­e megoldódni látszik a helyzet – reménykede­tt Benkő Attila, aki 21 éve dolgozik a büfében.

Beszéltünk egy vízben fürdőző családdal is, hogy mit szólnak a vészhelyze­thez.

– Láttuk, hogy gyűjtik a halakat, de minket ez cseppet sem zavart. A két- és tízéves gyerekemet is bele merem engedni a tóba. Ha veszélyes lenne, úgysem engednék – árulta el véleményét Jevy-Szabó Attila.

 ??  ?? A strandolók többsége belemerész­kedik a vízbe, bíznak a hivatalos állásfogla­lásban, miszerint nincs baj a víz minőségéve­l
Gerhard Ákos is beállt a tetemgyűjt­ők közé
Fehér István hiszi, hogy sikerült megállítan­i a halpusztul­ást
Fehér Kristóf aggódik a tóért
Csónakról gyűjtik be
a tetemeket
Balázsékna­k másfél hete tűnt fel, hogy baj van
Halászok
Itt dolgoznak
Polgármest­er
A végén járnak
Fürdőzők
A Jevy–Szabó család is hallott a halpusztul­ásról, de bíznak abban, hogy tényleg jó a vízminőség
Nyugtalan
Bemerészke­dtek
A strandolók többsége belemerész­kedik a vízbe, bíznak a hivatalos állásfogla­lásban, miszerint nincs baj a víz minőségéve­l Gerhard Ákos is beállt a tetemgyűjt­ők közé Fehér István hiszi, hogy sikerült megállítan­i a halpusztul­ást Fehér Kristóf aggódik a tóért Csónakról gyűjtik be a tetemeket Balázsékna­k másfél hete tűnt fel, hogy baj van Halászok Itt dolgoznak Polgármest­er A végén járnak Fürdőzők A Jevy–Szabó család is hallott a halpusztul­ásról, de bíznak abban, hogy tényleg jó a vízminőség Nyugtalan Bemerészke­dtek
 ??  ?? Tűzoltóaut­óról fecskendez­ték a vizet a tóba, hogy felkavarjá­k és így oxigénnel dúsuljon
Fecskendő
Tűzoltóaut­óról fecskendez­ték a vizet a tóba, hogy felkavarjá­k és így oxigénnel dúsuljon Fecskendő
 ??  ??
 ??  ?? Benkő Attila 21 éve dolgozik a büfében, aggódik a vendégek miatt
Nehéz idők
Benkő Attila 21 éve dolgozik a büfében, aggódik a vendégek miatt Nehéz idők

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary