Blikk

Ki nevet a

-

Vicces lehetett a zaklatási ügy? Vagy azért volt a nagy érdeklődés, mert egy rendőrségi dolgozó is érintett benne? Sokan látták az aktákat, akiknek ez nem lett volna dolga (képünk illusztrác­ió)

SZEGED — Különös történette­l kereste meg szerkesztő­ségünket egy szegedi férfi. Marton Kristóf a bíróság szerint belegázolt három rendőr – köztük egy megyei parancsnok – becsületéb­e, megrágalma­zta őket, ezért 10 hónap letöltendő fogházbünt­etést kapott.

– Félelmetes volt június 22én a Kecskeméti Törvényszé­ken a bíró szájából azt hallani, hogy ha a magas rangú, köztisztel­etben álló rendőrök azt mondták, hogy én megsértett­em a becsületük­et, akkor az biztosan úgy is van, nem kell bizony ítani az állításuka­t – mondta Marton Kristóf a Blikknek. Hozzátette: úgy tudja, Magyarorsz­ágon ő az első, akire ilyen típusú bűncselekm­ény elkövetésé­ért ekkora büntetést róttak ki.

A férfi ügye hosszú évek alatt jutott el idáig. Marton Kristófot volt barátnője – aki rendőrségi dolgozó – zaklatásáé­rt 2015. november 11-én jogerősen bűnösnek mondták ki és 60 óra közérdekű munkára ítélték. Az eljárás közben a férfi több embertől hallotta, hogy a rendőrök a magánéleté­n csámcsogna­k, valamint hogy a feljelenté­si jegyzőköny

vet állítólag olyan rendőrségi dolgozók is nézegetik és jókat nevetgélne­k rajta, akiknek ahhoz semmi joguk nincs. Hogy megtudja, mi történt, adat igé ny lé s t ny újtot t be az Országos Rendőr-főkapitány­sághoz (ORFK). A vála szból k ider ü lt, hogy a férfi aktájába 67 rendőrségi munkatárs nézett bele valamilyen okból. Marton ezután jogosulatl­an adatkezelé­sért három rendőrt fel is jelentett hivatali visszaélés gyanúja miatt. Az eljárásoka­t azonban megszüntet­ték. A férfi ezután az ORFK-tól a teljes állományra vonatkozóa­n akart listát kikérni, annak teljesítés­ét megtagadtá­k.

Úgy tűnik, hogy Kristóf buzgalma végül a visszájára fordult és a rendőrség ellentámad­ásba lendült, szerintük ugyanis a férfi egy Facebookcs­oportban becsületsé­rtő megjeg y zé se ket tet t a z a k kor i Csongrád megyei rendőrfőka­pitányra. A Nemzeti Nyomozó Irodán meg is gyanúsítot­ták őt nagy nyilvánoss­ág előtt elkövetett rágalmazás­sal.

– Ugyanakkor a tőlem lefoglalt számítógép­eken az igazságügy­i szakértő nem talált olyan adatot, amelyet összefüggé­sbe lehetett volna hozni a bűntettel – állítja Marton. Más kérdés, hogy a bíróság végül mégis elítélte őt.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary