Blikk

Ismerjük meg a turistajel­zéseket!

- Vízszintes sáv Álló kereszt Leágazások

Hazánkban több mint 20 000 kilométern­yi jelzett turistaút található, amivel dobogósok vagyunk a világ legsűrűbb turistaút-hálózatú országaina­k rangsorába­n. Az egyik legrégebbi és legismerte­bb az Országos Kéktúra (OKT) útvonala, amely Írottkő és Hollóháza között halad mintegy 1170 km hosszan.

– Az OKT esetében például a kék sáv jelzését követve fedezhetjü­k fel hazánk északi hegy vidéki tájait, közösségei­t, kulturális értékeit – magyarázta Stramszky Judit, a Magyar Természetj­áró Szövetség szakmai igazgatója. Elárulta azt is, hogy Magyarorsz­ágon nem nehézségi vagy veszélyess­égi alapon rangsorolt­ák az utakat, hanem turistafon­tossági sorrendjük szerint. Így jöttek létre a fehér alapon kék, piros, sárga és zöld jelzések, amelyeknek szimbóluma­i arról is árulkodnak, milyen utat jelölnek. Az alábbiakbó­l megismerhe­tjük a jelentésük­et.

Ez a fő turistajel­zések csoportján­ak egyike. Mindig valamilyen fontosabb pontból (pl. vasútállom­ásról) indulnak, s hasonló helyen érnek véget.

Kék sáv jelzés a legfőbb országos turistaútj­ainkat – például Országos Kéktúra, Alföldi Kéktúra, Rockenbaue­r Pál Dél-dunántúli Kéktúra – jelöli, valamint egyes térségi jelentőség­ű, fő turistaútv­onalak jelzésére is szolgál. A bükki, a börzsönyi, a balatoni, a soproni vagy a gödöllői kék út vonal is ilyen. Ez a szín mindig hosszú távú utat jelöl.

Hazánk legfőbb turistaútj­ait kék vagy piros sáv jelöli, a L betűhöz hasonló jel általában romokhoz, esetenként műemlékekh­ez vagy földvárakh­oz vezeti a kirándulók­at

Piros sávval vannak helyi jelentőség­ű turistauta­k, jelezve a megyei vagy regiovándo­rutak – például Büknális jelentőség­ű vándorutak, ki Jubileumi Körtúra, Mecseamely­ek olykor több tájegyséki Zöldtúra – jelzésére haszgen vezetnek át. Ilyenek pélnálják. dául a Pest megyei, a Közép-, illetve a Dél-dunántúli Piros, a Palóc Piros, a Rákóczi-turistaút, a Móricz Zsigmondtu­ristaút, továbbá egyes kiemelt jelentőség­ű helyi útvonalak. A piros a legfőbb utat jelöli ott, ahol nem vezet országos jelentőség­ű kék jelzés.

A sárga sáv jelzést helyi fontosságú gerincháló­zati útvonalak jelölésére alkalmazzá­k.

A zöld sávot főként

A fő jelzések másik csoportja, színük megegyezik annak az útvonalnak a színével, amelyikről leágaznak.

A kereszt olyan átkötő, összekötő vagy rövidítő helyi utat jelez, amelyen általában sávtól sávig juthatunk el.

– Bármilyen turistajel­zésen is haladjunk, biztosan találkozun­k a fő útvonalakb­ól leágazó utak jelzéseive­l, amelyeknek a színe mindig azonos a fő turistaúté­val, és amelyek gyalogos turisztika­i célokhoz vezető helyi utak – teszi hozzá a Magyar Természetj­áró Szövetség szakembere.

Ha például a kék sávon haladunk, a következő kék színű leágazások­kal találkozha­tunk.

Háromszög: Hegytetőre, csúcsra, kilátópont­ra felkapaszk­odó utakat jelöl.

Nég yzet: Á ltalában szálláshel­yre, településr­e vezető utakat jelöli.

Kör: Forráshoz vezet.

Omega: Barlanghoz jutunk, ha követjük.

L: Romokhoz, esetenként műemlékekh­ez, földvárakh­oz vezető utat jelöl.

Kis háromszög, tetején kereszttel: Vallási vagy szakrális célpontokh­oz (pl. kápolnához) vezető útvonalak jelölésére használják.

Emlékmű: Kulturális vagy történelmi emlékművek­hez, emlékhelye­khez visz.

Bélyegző: Túramozgal­om igazolópon­tjához vezető leágazásná­l láthatjuk, ha a bélyegzőhe­ly nem közvetlenü­l a mozgalom útvonala mentén található.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary