Blikk

Kim Dzsongun fogyása miatt aggódik népe

Azt találgatjá­k a szakértők, miért került nyilvánoss­ágra a televíziós interjú

-

PHENJAN — „Népünk szíve megsajdult, amikor megláttuk lesoványod­va. Mindenki azt mondja, hogy könnyek tolultak a szemébe” – így siratja Észak-Korea népe vezetőjük, Kim Dzsongun elvesztett kilóit, legalábbis az állami tévé kamerája előtt őszintének tűnően szipogott eg y riportalan­y. A 37 éves diktátor valóban fogyott, persze azért nem arról van szó, hogy betegesen sovány lenne: korábban csaknem másfél mázsát nyomott –

140 kilogramm volt a súlya az origo szerint –, és abból adott le a közelmúltb­an körülbelül húsz kilót.

Mivel a vezető egészségi állapotáró­l gyakorlati­lag soha nem adnak ki információ­t, ezért a dél-koreai szakértők is csak találgatna­k. Arra a meglepő következte­tésre jutottak, hogy betegség állhat a fogyás mögött, de az is lehet, hogy a diktátor egészségén­ek megőrzése érdekében kezdett diétába.

Észak-Koreában elképesztő­en szigorúan szabályozz­ák azt, hogy mi jelenhet meg a

lapokban, milyen hírek mehetnek le a tévében, ezért sok elemző különösnek tartja, hogy a vezetőért aggódó ri

portalany megszólalh­atott az állami médiában. Ráadásul Kim Dzsongun egészségi állapota gyakorlati­lag minden másnál nagyobb tabu a távolkelet­i országban.

A CNN azt írja, hogy mivel csak egyszer ment le ez a műsor adásban, az is lehet, hogy egyszerűen átcsúszott a cenzorokon az interjú.

– Elképzelhe­tő, hogy Kim fogyásáról azért kerülhetet­t adásba műsor, hogy azt a látszatot keltsék, nem nagy ügy a súlyveszté­s – mondta a hírcsatorn­ának egy elemző.

Felmerült az is, hogy a riport egy későbbi kampány előfutára, és Kim Dzsongun nemsokára annak a vezetőnek a szerepében tűnik majd fel, aki népéért dolgozva túlhajszol­ja magát.

Kim Dzsongun egyébként nem k íméli magát, szeret inni, dohányozni, családjába­n pedig meglehetős­en gyakoriak voltak a szívproblé­mák – nagyapja és apja is ilyen betegségbe­n halt meg.

 ??  ?? Vidáman
Fél évvel ezelőtt még kicsattant az erőtől és mosoly ült arcán
Vidáman Fél évvel ezelőtt még kicsattant az erőtől és mosoly ült arcán
 ??  ?? Megviselt
Ezen a néhány nappal ezelőtti képen szinte nyúzott, szakértők szerint 20 kilót veszített 140 kilós testsúlyáb­ól
Megviselt Ezen a néhány nappal ezelőtti képen szinte nyúzott, szakértők szerint 20 kilót veszített 140 kilós testsúlyáb­ól

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary