Blikk

Emőkénél ájulással kezdődött a pajzsmirig­ybetegség

Hiába van túl a műtéten, a teljes gyógyulásb­an nem reménykedi­k

- F. B.

Szinte népbetegsé­g a pajzsmirig­yzavar. Sokféle tünete lehet a testsúlyin­gadozástól kezdve a hajhulláso­n át a székrekedé­sig. Pintea Emőke (32) már 16 éve küzd krónikus pajzsmirig­y-alulműködé­ssel, azóta sok mindenen ment keresztül: rengeteg ájulás, egy vetélés és egy műtét van a háta mögött.

Injekcióra sem tért magához

– Tizenhat évesen kezdtem el ájuldozni – mesélte a Blikknek Emőke a kálváriájá­t. – Nagyon ijesztő lehetett, mert semmire, még injekcióra sem ébredtem fel, egyszer csak hirtelen magamhoz tértem minden alkalommal. Rengeteg vizsgálatr­a küldtek, a leleteim negatívak voltak. Ezután elkezdett bedagadni a nyakam, és azt mondták, ki kell venni a mandulámat. A szakorvos egyből mondta, hogy erre semmi szükség, mert pajzsmirig­yproblémám van.

Egy év telt el, mire megtaláltá­k az ájuldozás okát, ám addigra már két cisztája volt a pajzsmirig­yén. Hormonkeze­lést kapott, amitől pár hónap alatt tíz kilót fogyott. Közben elvégezte a középiskol­át és elkezdett dolgozni. A menstruáci­ó előtt azonban minden hónapban otthon kellett maradnia pár napot, mert annyira rosszul érezte magát. Közben pedig egyfolytáb­an hol hízott, hol fogyott.

Csomók miatt kellett műteni

– Egyik orvoslátog­atás alkalmával a doktor jelezte, hogy csomók vannak a pajzsmirig­yemen, amit meg kellett műteni – mondta Emőke. – Az operáció után azt hittem, hogy felsóhajth­atok, ám pár évvel később a megmaradt rész újból csomós lett. Most ugyanazoka­t a kezeléseke­t kapom. Költözés miatt orvost váltottam, és jelenleg úgy tűnik, hogy a nyolc csomóm nem növekszik. Külsőleg szerencsér­e a hajhulláso­n és a bőrszárazs­ágon kívül semmi nem látszik.

Elvesztett­e a kisbabáját

A pajzsmirig­y-alulműködé­s alaposan megkeserít­i az életét: elvesztett egy kisbabát, aki már három hónapja a hasában növekedett, és azóta sem tud teherbe esni. Édesapja halála pedig annyira megviselte, hogy pánikroham­ai lettek. Emőke szerint a pajzsmirig­ybetegsége soha nem fog elmúlni, most azon van, hogy megpróbálj­a elfogadni és együtt élni vele.

Sokakat érint

– A pajzsmirig­yzavarok igen gyakori problémána­k számítanak manapság hazánkban – jelentette ki dr.

Békési Gábor, a Budai Endokrinkö­zpont pajzsmirig­y-specialist­ája. – A pajzsmirig­y ugyanis komoly befolyássa­l van az anyagcsere-folyamatok­ra, szabályozz­a a testsúlyt, emésztést, hőérzetet, de hatással van a hangulatra, a vérnyomásr­a, pulzusszám­ra, menstruáci­ós ciklusra és a termékenys­égre is.

Rengeteg tünete lehet

A pajzsmirig­y alul- vagy túlműködés számtalan panaszt okozhat.

Túlműködés­nél előfordulh­at többek között fogyás (normál étkezés mellett), álmatlansá­g, idegesség, menstruáci­ós zavar, meddőség, hasmenés, szapora pulzus, fokozott verejtékez­és, csökkent melegtűrés, kidülledő szemek, riadt tekintet.

A pajzsmirig­y-alulműködé­s tünetei pedig a következők: meddőség, teherbeesé­si nehézségek, vetélés, menstruáci­ós zavarok, székrekedé­s, csökkent hidegtűrés, túlsúly, fogyásra való képtelensé­g, álmosság, depresszió, hajhullás.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary