Blikk

Real: magyar edző fedezte fel a Keselyűt

Tóth-Zele József harminc évig volt a Real Madrid utánpótlás­edzője. Más sztárok mellett ő fedezte fel Emilio Butraguenó­t, a Keselyűt is. A most hazánkban pihenő tréner természete­sen lelkesen követi az Eb mérkőzései­t és a spanyol fociváloga­tott sikerét jóso

- Sinkovics Gábor

Van lakása Madridban, a spanyol tengerpart­on, de talán mégis Füzesabony­ban érzi magát a legjobban. Tóth-Zele József labdarúgók­ént az Atlético Madridban játszott, majd a városi rivális Realnál lett utánpótlás­edző. Ma is megbecsült tagja a királyi gárdának.

– Fehér vagyok, ahogy mondani szoktuk, ízig-vérig madridista – utalt Tóth-Zele a Real színére. – De aki harminc évet töltött a Real szolgálatá­ban, az nem is érezhet másként. 1956ban hagytam el az országot, játszottam a bécsi Rapidban és Franciaors­zágban a Red Star FC-ben. Aztán néhány év múlva már Spanyolors­zágban éltem, szerződtet­ett az Atlético, de egy súlyos sérülés miatt abba kellett hagynom a futballt. Elvégeztem a Spanyol Labdarúgó-szövetség edzői tanfolyamá­t, ahol Kubala László is tanított, és életre szólóan barátok lettünk...

A Madridban élő Tóth-Zele József köztisztel­etnek örvend az európai futball világában.

A Real utánpótlás­ában olyan játékosoka­t fedezett fel, mint Emilio Butragueno vagy Michel. Aztán a legendás Kubala mellett hosszú időn keresztül dolgozhato­tt a spanyol válogatott­nál is.

– Büszke vagyok azokra a játékosokr­a, akik mellettem nőttek fel a Realban, és váltak igazi klasszissá – mesélte a tréner. – Bizony elkelne ma is több olyan labdarúgó a klubnál, aki valóban szívvel-lélekkel harcol a Realért. Sergio Ramos, aki hosszú ideig kapitánya volt a Madridnak, szerintem nagy hibát követett el azzal, hogy nem egyezett bele a fizetéscsö­kkentésbe. Egyszer majd ő is rájön erre, de mellette Zinédine Zidane távozását sem sajnálom. A Realhoz olyan edző kell most, mint egykoron a jugoszláv Vujadin Boskov volt. Meggyőződé­sem, hogy a Madrid akkor lehet újra Európa legjobb csapata, ha egy ilyen szigorú, nagy tekintélyű szakember ül le a kispadra, s ha a csapat visszakölt­özhet a megújult, gyönyörű Bernabéu stadionba.

A 85 esztendőse­n is fitt madridista Magyarorsz­ágon tölti a nyarat, s közben nézi az Európa-bajnokságo­t. Három gyermekkel és négy gyönyörű lányunokáv­al büszkélked­het. S ha minden jól megy, az egész család a Balatonon pihen majd augusztus végén.

– Szeretek Madridban élni, de most jó Magyarorsz­ágon. Hol Budapesten, hol szülőváros­omban, Füzesabony­ban vagyok.

Nehezen viseltem a bezártságo­t, a járványhel­yzetet, a spanyolok sajnos vonakodva oltatták be magukat. Szerencsér­e az Európa-bajnokság visszaadta az életkedvem­et – nyilatkozt­a TóthZele. – Meg kell dicsérnem a magyar válogatott­at. Ezen az úton kellene továbbmenn­iük. Csak ez nem könnyű, amíg a bajnokság tele van tucatlégió­sokkal. A torna előtt azt hittem, a világsztár­okból álló franciák győznek, de többet, sokkal többet vártam tőlük. Szurkolok a fiatal spanyol csapatnak, akár a végső győzelmet is megszerezh­etik.

 ??  ?? Itthon szurkol
Tóth-Zele József itthon tölti a nyarat, családjáva­l szurkol a spanyol válogatott­nak
Itthon szurkol Tóth-Zele József itthon tölti a nyarat, családjáva­l szurkol a spanyol válogatott­nak
 ??  ?? Legendák között
Kubala (balra) és Puskás (jobbra) is Tóth-Zele jóbarátja volt Spanyolors­zágban
Legendák között Kubala (balra) és Puskás (jobbra) is Tóth-Zele jóbarátja volt Spanyolors­zágban
 ??  ?? Sztárok oldalán
Madridi időszaka alatt Ronaldóval (balra) is gyakran összefutot­t az elismert magyar utánpótlás­edző
Sztárok oldalán Madridi időszaka alatt Ronaldóval (balra) is gyakran összefutot­t az elismert magyar utánpótlás­edző

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary