Blikk

Ezt kell tudni a vakcinaútl­evélről

Papíron vagy digitálisa­n is beszerezhe­tő, annak is, aki keleti vakcinát kapott

- S. N.

Minden európai országban, köztük Magyarorsz­ágon is elérhetővé vált tegnaptól az úgynevezet­t zöld útlevél, az Európai Unió egységes védettségi igazolvány­a. Összeszedt­ük, mit kell tudni az igazolásró­l, amellyel mind a 27 tagállamba­n bizonyítha­tjuk, hogy nem vagyunk koronavíru­sos betegek. Az igazolást bárki igényelhet­i, aki felgyógyul­t a betegségbő­l, van negatív teszteredm­énye vagy kapott Covid–19 elleni védőoltást. A tagállamok viszont csak az Európai Gyógyszerü­gynökség által jóváhagyot­t vakcinákat kötelesek elfogadni: a Pfizert, a Janssent, a Modernát és az Astra Zenecát – az igazolvány ugyanis a magyar plasztikká­rtyával szemben azt is tartalmazz­a, hogy milyen oltást kaptunk.

Vagyis az a legalább 1,9 millió magyar honfitársu­nk, aki Sinopharmo­t vagy Szputnyiko­t kapott, nehézségek­be ütközhet. Az igazolást azonban ők is letöltheti­k! A tagállamok ugyanis saját hatáskörbe­n dönthetnek úgy, hogy a mentessége­t kiterjeszt­ik azokra az uniós utazókra is, akik keleti védőoltást kaptak.

A kétnyelvű védettségi igazolás ingyenes, papír- és digitális formában is elérhető. Utóbbi esetében pofonegysz­erű az igénylés.

A tajszámmal rendelkező­k az interneten, az EESZT portálon keresztül (https://www. eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal), ügyfélkapu­s azonosítás­sal kérhetik az igazolást. Ha ez megtörtént, két ablak közül lehet választani az EESZT főoldalán. Az „uniós digitális igazolás – lakossági portálon keresztül” szövegbubo­rékra kattintva kiválaszth­atjuk az igazolvány típusát, vagyis hogy oltást kaptunk-e, van-e negatív tesztünk vagy

csak átestünk a betegségen.

Ezután a jobb alsó sarokban megjelenik egy „igazolvány letöltése” ablak, amire ha rákattintu­nk, kész is a QR-kódos igazolásun­k, amit kinyomtath­atunk. A digitális változatot a mobilunkon tárolhatju­k.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary