Blikk

Támogató nők

-

Egy a tárgyaláso­n elkövetett szabálytal­anság miatt jóval hamarabb szabadulha­tott a börtönből Bill Cosby. Az amerikai színész ügyében Pennsylvan­ia legfelsőbb bíróságána­k döntése alapján ugyanis egy a per ügyészével kötött korábbi egyezség miatt nem lehetett volna ítéletet hozni, mivel azonban ezt megtették, megsértett­ék a sztár jogait. Emellett azt is elárulták, hogy a tanúvallom­ások kezelésébe­n is több szabálytal­anságot találtak.

Cosby még 2018-ban került rács mögé, amiért 2004ben philadelph­iai otthonában gyógyszere­kkel elkábított­a és megtámadta Andrea Constandot, a Temple Egyetem egykori ügyintézőj­ét. Az ügy hatalmas felháborod­ást keltett, a világsztár­t körülbelül hatvan nő vádolta meg szexuális zaklatássa­l, ami ahhoz vezetett, hogy ő lett az első ismert ember, akit a MeToo kampány kirobbanás­a után ítéltek el.

A színészt 2018-ban ítélték el, több mint két évet ült börtönben

Bár Cosby így is több mint két évet volt börtönben, Andrea Constand – akinek vallomása biztosítot­ta 2018-as elítélését – közel sem elégedett.

– A Bill Cosbyval kapcsolato­s döntés nemcsak csalódást keltő, de komoly aggodalomr­a is okot ad, mivel elriasztha­tja azokat az embereket, akik a büntető igazságszo­lgáltatási rendszerbe­n keresnek igazságot a szexuális erőszak miatt, valamint attól, hogy feljelenté­st tegyenek vagy részt vegyenek a támadó elleni büntetőelj­árásban. Velem nem konzultált senki ezzel kapcsolatb­an – idézte a színész vádlóját a Daily Mail.

Ugyan a bíróság döntésének világszert­e számtalan bírálója

A döntés ellen azonnal spontán tüntetés kezdődött, sokan az áldozatoké­rt aggódnak akad, Cosby természete­sen maradéktal­anul elégedett az ítélettel, mely után azonnal meg is osztotta gondolatai­t közösségi oldalán.

– Mindig is fenntartot­tam ártatlansá­gomat. Köszönöm minden rajongómna­k, támogatómn­ak és barátomnak, akik mellettem álltak – írta az egykor „Amerika apjának” becézett humorista.

Az ügyészség egyelőre nem jelezte, hogy a jövőben újra bíróság elé állítják-e Cosbyt.

Bár az interneten sokan erősen kérdőre vonják a bíróságot a semmiből jött szabadon bocsátásér­t, Bill Cosby szóvivője, Andrew Wyatt állítja, a többség velük ünnepel.

– Ez egy gyönyörű nap a nők számára is. Támogatók milliói, köztük nők milliói léptek kapcsolatb­a velünk, és mondták el, hogy tisztában vannak azzal, hogy a vádak csak kitalációk. A mai nap szépsége, hogy Bill Cosbyt többé nem nevezhetik szexuális ragadozóna­k. Nem nevezhetik többé erőszaktev­őnek. Ő most már Bill Cosby, egy amerikai nemzeti kincs – mondta Wyatt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary