Blikk

Nehezen ment az átállás a jobb oldali közlekedés­re

Előbb vidéken, aztán hónapokkal később a fővárosban is kötelező lett

- L. B.

BUDAPEST — Nyolcvan éve hajtunk a jobb oldalon! 1941. július 6-án, hajnali háromkor lépett életbe Magyarorsz­ágon a jobb oldali közlekedés­ről szóló rendelet, amellyel hazánk komoly lépést tett az akkori nemzetközi normák felé.

A külföldről ideérkező autósoknak, de elsősorban az éppen Jugoszlávi­a lerohanása miatt Magyarorsz­ág területére lépő német katonáknak ugyanis számtalan káromkodás­ba fulladt percet szerzett az akkor még érvényben lévő bal oldali közlekedés.

Arról nem is beszélve,hogy a Magyar Touring Club szerette volna, ha a London–Isztambul közötti transzkont­inentális út nálunk futna keresztül, ezt a zonba n néhá ny külföldi ország ellenezte, azzal érvelve, hogy a balra hajtási szabály a nemzetközi gépjárműfo­rgalomban balesetekh­ez vezethet.

A kormány ezen tények ismeretébe­n hozzá is járult a jobb oldali közlekedés bevezetésé­hez, amelyről így cikkezett az akkori sajtó.

– A jobb oldali hajtást autósaink lassan megszokják. A beérkezett hírek szerint a lassúbb és óvatosabb hajtás a megszokás legjobb módszere. Néha-néha önfeledten az ember még rátér a már tilos bal oldalra, de hamar visszaguru­l jobbra. Az országúton főleg a keresztező­déseknél, a jobbrólbal­ról jövő autóknál veszíti el a vezető lélekjelen­létét, és bizony, láttunk egy csúnya öszszefutá­st, ahol a betonon maradt féknyom mindent elárul – írta 1941 augusztusi számában az Úrvezető című újság.

A jobb oldali közlekedés­hez szükséges kör ülmények megteremté­se természete­sen nem volt egyszerű, négy hónapot vett igénybe, mire Budapesten és környékén is áthelyezté­k az összes irányító- és jelzőberen­dezést, a Beszkárt villamossí­n-hálózatát, az autóbuszok ajtóit, illetve amíg átépítetté­k a megállóhel­yeket.

Az, hogy Magyarorsz­ágon miért tartott ilyen sokáig a jobb oldalra való átállás, különösen érdekes kérdés annak fényében, hogy a hazai vasúti közlekedés­ben már 1855-től alkalmaztá­k az ezen az oldalon való közlekedés­t.

 ??  ?? Üzenet
A sofőrök egymást figyelmezt­ették autóikon, hogy elkerüljék a baleseteke­t
Üzenet A sofőrök egymást figyelmezt­ették autóikon, hogy elkerüljék a baleseteke­t
 ??  ??
 ??  ?? Kampány
Az eleinte furcsa közlekedés­i változást reklámokba­n tudatták az országgal
Kampány Az eleinte furcsa közlekedés­i változást reklámokba­n tudatták az országgal

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary