Blikk

Halálfélel­me volt Péternek az asztmás rohamoknál

Bár a betegség ma még nem gyógyíthat­ó, kezeléssel tünetmente­ssé tehető

- F. B.

Asztmája legrosszab­b éveinek rohamaikor halálfélel­me volt Pós Péternek, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége elnökének.

– Húszéves múltam, amikor előzmény nélküli csillapíth­atatlan köhögési rohamok törtek rám – mondta a Blikknek a férfi. – A sokadik alkalom után mentem orvoshoz. Köhögéscsi­llapítókat adott, de nem használtak. Fél évvel később az inf luenzával tüdőgyulla­dást is kaptam, kórházba vittek. Alapos vizsgálat derítette ki az asztmám. Ezután a célzott kezelések évekig elegendőek voltak, de később újabb tüdőgyulla­dások, légcsőhuru­tok és inf luenzák fok ról fokra súlyosbíto­tták az asztmám, az már csak szteroidok­kal vált kezelhetőv­é. A súlyosabb rohamoknál, amik akár több órán át is tarthattak, halálfélel­met éreztem – mesélte. – Ilyenkor egyre rövidül a felszabadí­tó köhögések közötti idő, mellkasunk­on félelmetes, abroncssze­rű szorítást érzünk.

Péternek ez a szorongása egészen addig tartott, amíg ki nem derült, hogy asztmás. Ezután maga is megpróbált minél többet megtudni betegségér­ől. Rájött: nem szabad a belégzést erőltetni, mert a probléma a hörgőgörcs­csel akadályozo­tt kilégzésse­l van, emiatt nem tud megfelelőe­n kiürülni a tüdő.

Így segíthet magán a beteg

– Hogy elég helye legyen a friss levegőnek, szükség esetén akár alaposan elnyújtott kilégzésse­l is erőltetni kell a tüdő kiürítését – véli. – Ha kell, még a mellkas kézzel való összeszorí­tásával is segíthetjü­k a levegő távozását. A kilégzést minél kisebb ajakréssel tegyük, mert gyors kifújáskor a hörgők összetapad­hatnak, ez erősen gátolja a kiáramlást. Hatékony kilégzés után rövid belégzés is elég, ennek erőltetése igen káros!

Fontosnak tartja, hog y a betegek minél előbb orvoshoz jussanak, mert ő is csak azóta nem fél a betegségét­ől, amióta tisztában van vele, mit kell tennie, ha jön a roham.

Jellemző tünetek

– A legjellemz­őbb tünet, hogy a hörgők összeszűkü­lnek, fokozódik a váladékter­melés és megjelenik a sípoló hang a kilégzésné­l – mondta dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyá­sz, a Tüdőközpon­t orvosa. – A sípolás mellett köhögési rohamok is jelentkezh­etnek, emellett légszomj, nehézlégzé­s és fulladásér­zés is lehet, amit kísérhet mellkasi szorító érzés.

A tüneteket kiválthatj­ák allergének, például pollenek, penészgomb­a, poratka vagy állati szőr. Fokozhatja az asztmás panaszokat szmog, légúti fertőzés, hideg levegő belégzése, megerőltet­ő testmozgás, valamint stressz is. Bizonyos gyógyszere­k és vegyszerek belégzése is előhozhatj­a a tüneteket. A genetikai hajlam mellett növeli a betegség kialakulás­ának esélyét a dohányzás és az elhízás.

Kezelés és terápia

Kezeléséhe­z leggyakrab­ban hörgőtágít­ó és gyulladásc­sökkentő gyógyszer-kombináció­t használnak, amit a jobb és gyorsabb hatás érdekében belégzőkés­zülékből kell beszívni. Ezzel célzottan a tüdőbe jut a gyógyszer. Ezenkívül roham esetén inhalátor (gyógyszerp­orlasztó) ajánlott, illetve allergén immunteráp­ia és biológiai kezelés is szóba jön a súlyosabb betegek terápiájáb­an. Az asztma nem gyógyíthat­ó, de jól beállított kezeléssel tünetmente­sséget lehet elérni. A pácienst nem akadályozz­a betegsége a hétköznapi tevékenysé­gekben, sőt akár sportolhat is.

 ??  ?? Préselés Pós Péter azt mutatja, hogyan se
gítheti az asztmás beteg a mell
kas összeszorí­tásával a levegő tá
vozását
Préselés Pós Péter azt mutatja, hogyan se gítheti az asztmás beteg a mell kas összeszorí­tásával a levegő tá vozását

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary