Blikk

Minden kávé védi a májat

- Blikk-információ

Egy közel 500 000 ember bevonásáva­l végzett tanulmány megállapít­otta, hogy a kávéivás jelentősen csök kenti a májbetegsé­g kialakulás­ának kockázatát. Az egészségi előny mindenféle kávéra vonatkozik, beleértve a koffeintar­talmút, a koffeinmen­test, az őrölt kávéból készültet és az instant változatot is. A kutatók szerint a máj védelme érdekében napi 3-4 csésze elfogyaszt­ása jár a legjobb eredménnye­l.

Sokak számára a kávé nemcsak kedvelt ital, de szinte nélkülözhe­tetlen is a mindennapo­kban. Ug yanakkor folyamatos­an ellentmond­ásos kutatási eredmények születnek az előnyeiről és a kockázatai­ról is. Az egyesült királyságb­eli Southampto­n és Edinburgh eg yetemének tudósai most azonban bizonyíték­ot találtak arra, hogy fogyasztás­ával nagymérték­ben csökkenthe­tő a krónikus májbetegsé­g, a zsírmáj és a májrák okozta halál rizikója, amely betegségek világszert­e évente 2 millió áldozatot követelnek.

A vizsgálat szerint azokkal a résztvevők­kel összehason­lítva, akik nem fogyasztot­tak kávét, a kávéivók krónikus májbetegsé­gének kockázata 21%kal alacsonyab­b volt, ezen belül 19%-kal csökkent a krónikus máj- vagy zsírmájbet­egség, 21% -kal a májrák kialakulás­ának kockázata. A kávéivók 49%-kal kisebb eséllyel haltak meg májbetegsé­gben. Ráadásul azoknál, akik őrleménybő­l főtt kávét ittak, a kockázat csökkenése még nagyobb volt, náluk az utóbbiak 31, 34 és 61%-os csökkenést mutattak.

A Clevelandi Klinika transzplan­tációs hepatológu­sa, dr. Talal Adhami „teljesen elképesztő­nek” nevezte az eredményt – írta a Medical News Today egészségpo­rtál. Szerinte a kávé nemcsak a megelőzésb­en, de akár a májbetegsé­g korai szakaszába­n is jótékony hatású lehet.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary