Blikk

Életükért rettegtek a sellyei jégverés áldozatai

Félezer házat vert szét a sellyei jégvihar Pusztulás mindenhol, mintha szőnyegbom­bázás érte volna a kisvárost

- Virág Márton

Mintha csak szőnyegbom­bázás érte volna Selylyét, olyan elszomorít­ó képet fest a pusztító jégvihar után a baranyai kisváros. Egy fején megsérült férfi azt mondta a Blikknek: ha felesége nem segít neki a házba jutni, már nem volna az élők sorában

SELLYE — Irtózatos erejű jégvihar pusztított az ormánsági kisvárosba­n a hét végén, nem csoda, hogy vasárnap a reggeli mise helyett inkább építőanyag­ért siettek a helyiek. Mint mondják, a közeledő vihar mély morajlássa­l mutatkozot­t be, majd fél órán át irtózatos erejű széllel csapott le. Sokan nem tértek magukhoz a döbbenettő­l, mert ilyen ítéletidőr­e senki nem emlékezett. Se áram, se térerő nem volt, az emberek riadtan szaladtak ki az utcára, ahol borzadva szemlélték a pusztulást. Kiderült, alig fél óra alatt mintegy félezer ház lakhatatla­nná vált. Amikor a vihar elvonultáv­al az emberek az utcára merészkedt­ek, hogy felmérjék a károkat, szinte mindenki sírva fakadt.

Matancic Joszip por tája előtt szirénázó mentőautó fékezett, mert a férfit kis híján agyonverte a jég.

– Öt óra lehetett, épp a medencében áztattam magam, amikor láttam, hogy keletről fekete felhők jönnek. Azt hittem, nem lesz komoly, de pár esőcsepp után akkora jegek estek, mint az öklöm – mesélte a Blikknek Matancic Joszip. – Amint kidugtam a fejem a vízből, megsorozta a jég. Két helyen is megsebzett, az egész medence tiszta vér volt. Biztos voltam benne, hogy meghalok. Végül a feleségem, Ildikó mentette meg az életemet: egy műanyag ládát tett a fejére, hátraszala­dt értem a kertbe. Együtt bebújtunk a láda alá, és bemenekült­ünk a házba, de a hasam így is csupa kék-zöld lett.

Lapzártánk­kor még mindig a háztetőkön kopácsolta­k az emberek. Az ország összefogot­t, hogy segítsen a bajba jutott sellyeieke­n. Sokuknak nem volt biztosítás­a, de 5 ezer tetőcserép érkezett Zalaegersz­egről, amit gyorsan felraktak a tűzoltók. Volt önkéntes, aki Debrecenbő­l, más Szombat hely ről érkezet t.

A legnagyobb kárt a Bogdásai, a Mátyás király, a Cserfa és a Dombaljai utcában élők szenvedték el. Itt percenként fékez le újabb és újabb tűzoltóaut­ó. Az egyenruhás­ok fürgén felszaladn­ak a létrán és már szórják is az átlyuggato­tt palát, cserepet.

– A helyiek most haragszana­k a kínaiakra, mert a térségben korábban felvásárol­tak minden építőanyag­ot, szerencsér­e a polgármest­er Csornáról kamionnal hozatott tetőlécet – magyarázta egy önkéntes, aki épp Hidasi Évi udvarára pakolta le a tetőcserep­et. – Volt olyan jégdarab, ami a betonról két méter magasra visszapatt­ant – tette hozzá Piros Ernő.

Rózsavölgy­i Jenő fóliasátra úgy néz ki, mint a szita. Azt mondja, az egyik paradicsom­ot valósággal kettévágta a jégdarab. Okkal kesereg a Vadvirág utcában Erzsike néni is, nem elég, hogy a tetőt ki kellett cserélnie, de a napelemet is összetörte a jég.

– Sajnos a napelemre nem volt biztosítás­om, pedig 2,8 mi l l ió for i ntomba ker ü lt, most pedig dobhatom a kukába – szomorkodo­tt az asszony.

 ??  ??
 ??  ?? Szita
Rózsavölgy­i Jenő lemeztetőj­e megsínylet­te a vihart, de a jég a fóliasátrá­t is tönkretett­e
Felesége mentette meg Matancic Joszipot fejbe találta az ökölnyi jég, a felesége egy műanyag ládával sietett a segítségér­e, azt sisakként használva jutottak be a házukba
Kaloda Éva és unokája a kerti asztalt mu
tatja. Tálalni már nem lehet rajta, legfeljebb kalodának lehetne használni, de arra nincs szükség
Szita Rózsavölgy­i Jenő lemeztetőj­e megsínylet­te a vihart, de a jég a fóliasátrá­t is tönkretett­e Felesége mentette meg Matancic Joszipot fejbe találta az ökölnyi jég, a felesége egy műanyag ládával sietett a segítségér­e, azt sisakként használva jutottak be a házukba Kaloda Éva és unokája a kerti asztalt mu tatja. Tálalni már nem lehet rajta, legfeljebb kalodának lehetne használni, de arra nincs szükség
 ??  ?? Mise helyett munka
A települése­n tegnap
a templom helyett a tetők re siettek a helyiek – toldozni-foldozni
Mise helyett munka A települése­n tegnap a templom helyett a tetők re siettek a helyiek – toldozni-foldozni
 ??  ?? Napelem Erzsike kesereg: a tetővel együtt a napelemeit is elpusztíto­tta a jég, azokra pedig nem volt biztosítás­a
Napelem Erzsike kesereg: a tetővel együtt a napelemeit is elpusztíto­tta a jég, azokra pedig nem volt biztosítás­a
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary