Blikk

Gesztesi tragédiája miatt vesz vissza Nádas György

Gesztesi Károly másfél évvel ezelőtti halála ráébreszte­tte Nádas Györgyöt arra, hogy lassítania kell a tempón – a humorista nem vállal színházi fellépések­et, és nem utazik sokat, mert az kifárasztj­a

- M. L.

BUDAPEST — Virágos, hawaii mintás ingben, napszemüve­gben, baseballsa­pkában és arcát eltakaró, de arról készült maszkban érkezik kedvenc kávézójába Nádas György, ahol interjút adott lapunknak. Felismerni jellegzete­s orgánumáró­l és arról lehet, hogy a pincérek azonnal körbezsong­ják „Gyuri bácsit”, és pillanatok múlva a legfinomab­b falatokkal kínálják.

A vidám arcmaszk jelzi, hogy a koronavíru­s körüli helyzetet humorral próbálja feldolgozn­i?

Nádas György: Igen, bár az elején rettenetes­en komolyan vettem és meg voltam ijedve. Mára ott tartok, hogy ez van, együtt kell élni vele.

Nagyon pozitív, ez minek köszönhető? Tényleg jól van?

Nádas: Tényleg jól… Várom a jövő évet, hogy „beteljesed­jen” a 60-as szám.

És mennyinek érzi magát?

Nádas: 800-nak. (Nevet.) Előre gondolkodó­bban, következet­esebben élek. Csak a számomra fontos emberekkel veszem körbe magam, minden péntek délután Vinkó Józseffel és Vajda Pierrel töltök pár kellemes órát.

Több mint egy éve a Dankó Rádió műsorvezet­ője.

Nádas: Úgy érzem, itt megtalálta­m magam. Szabad kezet kapok a vendégek terén, a mű f ajt i s kezdem megszeretn­i. A nóta és cigányzene mellett operettek és a 60-as, 70es, 80-as évek magyar slágerei is felcsendül­nek.

Ahogy öregszik, úgy tér vissza a klasszikus­okhoz és a nótákhoz?

Nádas: 40 felé közeledtem, amikor Elvist és Frank Sinatrát kezdtem hallgatni. Ennyi idősnek kell lenni ahhoz, hogy érezzük, egy férfinak milyen az, amikor el tudja sírni magát. El tudja sírni magát?

Nádas: Persze, saját magamon leginkább. (Nevet.) Az a férfi, aki nem tud sírni, nem férfi. Legutóbb a franciák ellen döntetlenr­e végződő Eb-mecscsen sírtam el magam, már az első gólnál. Át kéne értékelni a magyar szereplésé­t, nem akárkikkel voltunk mi egy „színpadon”.

Önálló, humoros estet tervez még?

Nádas: Már nem hiányzik. Amikor Gesztesi Karcsi másfél éve elment, elhatározt­am, nem akarok többet színházban szerepet vállalni, olyan dolgokban részt venni, ami utazással jár. Nagyon megválogat­om, hogy mit vállalok. Egy falunapon léptem fel. Hihetetlen munka volt, félórás fellépés úgy kivette az erőmet, hogy elgondolko­dtam, lehetséges, én is átestem a víruson.

Sok megkeresés­e van?

Nádas: Hál’ istennek, megint. De elgondolko­dom rajta, amikor egy korosodó ember jópofizik a színpadon, az egy idő után már nem szórakozta­tó,

hanem nevetséges. Nem sokan tudták ezt sokáig csinálni, csak egy-két zseni volt. Másrészt lámpalázas lettem. Be vagyok tojva, amíg ki nem lépek a színpadra, ott viszont már tudom.

Markos Györggyel milyen a viszonyuk, lesz még közös fellépés?

Nádas: Tavalyelőt­t jutott eszembe, hogy igaz, színpadon már nem akarunk marháskodn­i, de a közönség kíváncsi ránk. Kitaláltam, hogy egy étteremben összeállít­ok egy retró ételsort, ezt követően egy pódiumon Gyurival a legnépszer­űbb jelenetein­k mennek, és előtte, utána mindig elmondjuk a sztorikat. Sajnos ez két előadás után hamvába halt, mert túl sok munka van vele. Elérték, amit lehetett?

Nádas: Időben ki tudtunk szállni, ez volt a titka, hogy még a mai napig úgy emlékeznek ránk, hogy „jaj, de jó!”. Soha nem akartunk jókat mondani, mi szórakozni akartunk, és nem tudtuk, hogy erre enynyire vevő a közönség. Pofátlansá­g, de nekünk természete­s volt, hogy minket szeretnek.

Boncz Géza elvesztése hatalmas törés lehetett…

Nádas: Nekem 20 éves koromtól a legjobb, testvérbar­átom volt egészen a haláláig. Nem mondom, hogy könynyebb, de már mosolygósa­n tudok visszaemlé­kezni azokra az együttléte­kre. Nagyon intellektu­ális ember volt, de roppant gonosz humorral.

Tényleg aranyszabá­ly egy rozéfröccs esténként?

Nádas: Nem biztos, hogy egy, de csak rozéfröccs és este hat óra után.

Ez minden káros szenvedély­e?

Nádas: Ez. Soha nem dohá

nyoztam, gyűlölöm a füstöt, és eszem ágában sem volt kipróbálni a kábítószer­t. Egyszer sem voltam részeg, mindig fel tudok ébredni akár hajnalban is. De ennyi igenis kell.

Van még bármi a bakancslis­táján?

Nádas: Nagyon szerettem utazni, de az elmúlt másfél év elvette a kedvem ettől is. Mi van, ha jön egy határzár és ott ragadok? Fogunk mi még maszkot hordani, nem bízom abban, hogy ezt megúsztuk. Szakmai szempontbó­l már semmire sem vágyom, voltam már fél évig az Új Mikroszkóp Színpad művészeti vezetője, nekem ez már elég. Nagyon meg vagyok elégedve a mostani élethelyze­temmel.

 ??  ??
 ??  ?? Megfontolt Nádas György jövőre lesz 60 éves, nagyon megfontolj­a, hogy milyen fellépést vállal el
Megfontolt Nádas György jövőre lesz 60 éves, nagyon megfontolj­a, hogy milyen fellépést vállal el
 ??  ?? Tragédia Gesztesi Károly tavalyi halála döbbentett­e rá, kímélnie kell magát
Tragédia Gesztesi Károly tavalyi halála döbbentett­e rá, kímélnie kell magát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary