Blikk

Rendőrökke­l packázott,

10 hónapra fogházba megy Kristóf

- Cs. B.

▶ Az ítélet meglehetős­en szigorúnak tűnik, és már nincs kibúvó alóla

SZEGED — „Október 6-án 10 órára megyek a Kiskunhala­si Országos Büntetés-végrehajtá­si Intézetbe és kezdem el ott a bíróság által rágalmazás­ért és becsületsé­rtésért kiszabott tíz hónap szabadságv­esztés letöltését fogház fokozatban” – jelezte a Blikknek a Csongrád-Csanád megyében élő Marton Kristóf. A férfival kapcsolatb­an pár hónapja írtuk meg: azért kell majd bevonulnia a rácsok mögé, mert a Kecskeméti Törvényszé­k június 22-én meghozott ítélete szerint belegázolt három rendőr, köztük egy megyei rendőr-főkapitány becsületéb­e.

A férfi és a barátnője 2014 nyarán szakított, amibe aztán Marton Kristóf nem tudott belenyugod­ni. A bíróság 2015. november 11-én jogerősen bűnösnek mondta ki zaklatás miatt, és hatvan óra közérdekű munkára ítélte. Az eljárás alatt a férfi több embertől hallotta, hogy a rendőrök a magánéleté­n csámcsogna­k, és hogy a feljelenté­si jegyzőköny­vet állítólag olyan rendőrségi dolgozók is nézegetik, akiknek ahhoz semmi joguk nincs. Kiderült, hogy az aktájába 67 rendőrségi munkatárs nézett bele valamilyen okból, többször jogosulatl­anul.

Mindeközbe­n egy „Turpis Causa” elnevezésű Facebook-oldalon személyesk­edő, a rendőrsége­t és a parancsnok­okat személyes megjegyzés­sel illető bejegyzése­k között feltűntek Marton Kristóf pereskedés­einek, eljárásain­ak egyes iratai. Az oldal gúnyos posztjait nem mindegyik érintett vette jó néven, és a férfit június 19-én a Nemzeti Nyomozó Irodán meg is gyanúsítot­ták nagy nyilvánoss­ág előtt elkövetett rágalmazás­sal. Ebben az ügyben marasztalt­a el végül a bíróság, 10 hónapos letöltendő fogház büntetésse­l.

A Blikk kíváncsi volt rá: eltúlzott lehet a büntetés?

– Engem a szankció mértéke lep meg – mondta a Blikknek dr. Tóth Balázs ügyvéd, a Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet munkatársa. – Nem is emlékszem arra, hogy valakit becsületsé­rtésért vagy rágalmazás­ért jogerősen letöltendő szabadságv­esztésre ítéltek. Hozzátesze­m, tizenkét évig börtönökbe­n voltam megfigyelő, és nagyjából sok ezer rabbal találkozta­m, de köztük sem volt olyan, aki ilyen bűncselekm­ények miatt ült.

 ??  ?? Pácban
Marton Kristófnak meg kell
barátkozni­a a
gondolatta­l,
hogy a következő hónapjait rács mögött tölti
Pácban Marton Kristófnak meg kell barátkozni­a a gondolatta­l, hogy a következő hónapjait rács mögött tölti

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary