Blikk

Batáta a konyhakert­ben és a balkonládá­ban

- Király L.

Az édesburgon­ya vagy más nevén a batáta (Ipomoea batatas) vagy jamgyökér napjainkba­n igen elterjedt konyhakert­i vetemény. Főként a délalföldi homokon termesztik sikerrel. Édeskés gumója kissé emlékeztet a krumplira, bár annak nem rokona. Készítenek belőle lisztet, melyből finom, ám különleges kenyeret sütnek, keményítőt és szeszt is gyártanak. Henger alakú gyökérgumó­inak húsa lehet fehér, sárga, narancssár­ga, rózsaszín, vörös vagy lila. A levelei is fogyasztha­tók, állati takarmányk­ént is adhatók a szárral együtt. Kiskertben érdemes ültetni, mert egyelőre még nincs kimondotta­n rá jellemző betegsége (vagy legalábbis nem ismerjük), a nálunk honos rovarkárte­vők szintén elkerülik. Gombabeteg­ségek elleni vegyszeres védekezést igényelhet. Gyomirtásr­a és öntözésre szorul.

Városi kertészete­kben egyre gyakrabban használják a batátát dísznövény­ként. Bár köztudott, hogy nem télálló, hiszen trópusi növény, a májusi fagyok után nyugodtan ki lehet ültetni virágládáb­a vagy nagyobb cserépedén­ybe. Jól mutatnak együtt a világoszöl­d, a sötétzöld és a vörös (sőt kékesen lila, majdnem fekete) levelű változatai. Nem csak a gumó, az egész növény fagyérzéke­ny. Szára lágy, nem fásodó, így egynyári dísznövény­ként nevelhető. Szépen takar, dúsan bokrosodik, 25-40 cm magasságot ér el, halványlil­a apró virágokat bont.

Eredetileg kúszónövén­y. A tűző napot jól tűri, de levelei félárnyékb­an szebbek. Júniustól októberig virágzik. Talaja lehet homokkal bőven kevert általános kerti föld. Vízigénye közepes, de nem tűri a pangó vizet. Gumóit a következő évben hajtathatj­uk meleg, 25-30 fokos huzatmente­s helyiségbe­n. Dugványozá­ssal, esetleg gumóinak osztásával, szaporítha­tó mindegyik változata.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary