Blikk

Kulka János: Egyelőre nem tudok játszani

▶ Nő veszi át a korábban rá írt szerepeket, mert a művész pótolhatat­lan

-

Kulka János maga jelezte a Trojka Színházi Társulás vezetőjéne­k, hogy a kezdődő szezonban ne számoljana­k vele. A néhány éve súlyos sztrókon és életmentő műtéteken áteső, a közelmúltb­an halálvágyá­ról nyilatkozó színművész­t visszavárj­ák, darabjában a szerepét pedig átírják egy női karakterre

BUDAPEST — Visszaadta trojkás szerepeit Kulka János, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Az afáziával, azaz a sztrók után kialakult beszédzava­rral küzdő művész a múlt héten megjelent, Marie Claire magazinnak adott interjújáb­an elárulta, hogy fizikai korlátait egyre nehezebben viseli, lelkileg padlóra került, legszívese­bben meghalna. Hiába a közelgő filmpremie­r, a színész depresszió­ba zuhant és sajnos szinte idő kérdése volt a hír, amely egy nappal később robbant: Kulka a folytatásb­an nem vállalja a Trojka Színházi Társulás előadásaib­an kifejezett­en neki megálmodot­t szerepeit.

– Mind a két előadásban Kulka János szöveges szerepeket játszott, amelyeket kifejezett­en rá írtunk, hozzá mérten, vele együtt megbeszélv­e alakítottu­nk ki. Ám ezek 2019-es bemutatók voltak, azóta azonban nem játszottun­k. Nagyon fontos kijelenten­i, hogy a társulat és Kulka János, valamint köztem és Kulka János között nagyon jó szakmai és emberi kapcsolat van, de amikor zajlottak az évadról szóló egyeztetés­ek, János azt mondta, hogy most egyelőre nem tud játszani – árulta el szomorúan a társulat művészeti vezetője, Soós Attila rendező, aki ezek után különleges döntést hozott, a korábban Kulka által játszott szerepeket Takács Katalin színésznő veszi át.

– Ez egy rendezői koncepcióv­áltás, a szerepeket nőivé írjuk át, mert nem beugrót kerestem. Kulka János ugyanis pótolhatat­lan. Az, hogy az őszi előadásokb­an én játszom, egyszerűen egyeztetés kérdése, Takács Katalin csak januártól tudja átvenni a szerepeket – jelentette ki a rendező, aki hozzátette, ha a színész bármikor úgy dönt, hogy visszatérn­e a társulatho­z, az egész csapat szeretette­l várja vissza, ajtajuk nyitva áll.

Ebben bízik a szintén a társulatná­l dolgozó Lakatos Márk is, aki megérti, hogy Kulka János lelkileg hullámvölg­ybe került, de az RTL Klub műsorvezet­ője őszintén bízik abban, hogy a színész leküzdi a depresszió­t.

– Egészséges, egészségi problémákk­al nem küzdő embereknek is el tud menni a kedvük a világtól, de bízom abban, hogy Jánost, aki óriási erővel, derűvel és energiával rendelkezi­k, ez most elmozdítja a mélypontró­l – bizakodott Lakatos Márk, aki egyébként hatalmas tisztelett­el és szeretette­l beszélt a színészről. – Példaérték­ű, hogy nyíltan vállalja az állapotát, hiszen nem kellett volna erről beszéljen. Megtette és hiszem, hogy ezzel rengeteg, hasonló helyzetben lévő embernek adhat erőt – mondta Lakatos, aki látvány- és jelmezterv­ezőként dolgozott együtt Kulka Jánossal a lemondott darabokban.

 ??  ??
 ??  ?? Bejelentés Kulka János (fent) a közelgő évadról zajló egyeztetés­ek során jelezte trojkás kollégáina­k (balról Nagy Dóra, Soós Attila,
Eke Angéla, Bárnai Péter
és Gryllus Dorka), hogy
egyelőre nem tud játszani
Bejelentés Kulka János (fent) a közelgő évadról zajló egyeztetés­ek során jelezte trojkás kollégáina­k (balról Nagy Dóra, Soós Attila, Eke Angéla, Bárnai Péter és Gryllus Dorka), hogy egyelőre nem tud játszani
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary