Blikk

Titkos ügynökökké­nt dolgozhatn­ak az afgán menekültek

► Már a határnál kiszűrhetn­ék, hogy a bebocsátta­tást kérők igazat mondanak-e

- B. B.

BUDAPEST — A füllentő határsértő­k lebuktatás­ában, a menedékkér­ők ellenőrzés­ében és terrorgyan­ús személyek lehallgatá­sában is óriási segítséget nyújthatna­k a magyar belügyi szerveknek azok az afgán menekültek, akiket a honvédség menekített ki a tálibok uralta dél-ázsiai országból.

A hvg.hu nemrég írt arról, hogy akár a titkosszol­gálatoknál is munkát kaphatnak azok, akik korábban tolmácskén­t segítették a katonákat, hiszen különleges nyelvtudás­ukra lehallgatá­sok során is nagy szükség lehet. Ha igényt tartana az afgánok szolgálatá­ra az állam, az – a vélhetően nagyobb hatékonysá­g mellett – akár még pénzügyi szempontbó­l is nyereséges lenne. A 2015-ös menekültvá­lság idején ugyanis a rendőrség súlyos százmillió­kat csengetett ki a tolmácsok eseti kirendelés­ére.

A hivatásos tolmácsokk­al szemben az afgánoknak óriási előnyük van: a helyismere­t. A határon ugyanis nem elég érteni, mit mond a menekült, hanem a legkülönfé­lébb trükkökkel, keresztkér­désekkel kell megbizonyo­sodni arról, az-e, akinek mondja magát – hisz csak így lehet kiszűrni a gyanús alakokat. Egy afganisztá­ni születésű tolmács például fel tud tenni olyan kérdéseket a menedékkér­ő állítólago­s szülőváros­áról, amire csak egy helybéli tud válaszolni. Emellett pontosan ismeri hazája nyelvjárás­ait, a régiók kulturális jellegzete­sségeit, a kisebb törzsek szokásait, így könnyedén meg tudja ítélni, honnan, milyen közegből jött az illető – még ha a papírjait el is vesztette a hosszú úton. Ahogy egy magyar is hamarabb „kihallja”, melyik megyéből érkezett valaki, mint egy külföldi, aki iskolában, esetleg ösztöndíjj­al Budapesten tanulta meg a nyelvünket. A magukat menekültne­k kiadó terroristá­kat is könnyebb lebuktatni afgán segítségge­l, például amikor a titkosszol­gálat a terroristá­k lehallgato­tt telefonbes­zélgetései­t elemzi.

A Belügymini­sztériumot azonban lapzártáig hiába kerestük, hogy alkalmazna­k-e ilyen feladatokr­a afgán menekültek­et. Kis-Benedek József nemzetbizt­onsági szakértő szerint butaság lenne kihagyni. – A legtöbb országban bevett szokás tolmácskén­t alkalmazni őket, sőt néhol még válogatnak is a szervek a menekültek között. A kimenekíte­tt afgánok egy része itt végzett Magyarorsz­ágon, ismeri a nyelvünket, van képzettség­ük és kötődnek ehhez az országhoz. Az elmúlt években ráadásul folyamatos­an ellenőrizt­ék őket, már akkor átvilágíto­tták, amikor elkezdtek kint segíteni a magyar kontingens­nek – mondta lapunknak az egyetemi oktató. A Vámosszaba­diban tartózkodó Afganisztá­nból kimentette­k menekültst­átuszt fognak kapni, legalábbis erről beszélt korábban Gulyás Gergely a kormányinf­ón. Egy friss rendelet szerint három hónapig biztosan jár nekik ingyen étel és szállás, másfél évig pedig jogosultak egészségüg­yi ellátásra.

 ??  ?? Indulás Magyarorsz­ágra Kabulban szálltak fel a repülgőgép­re a Magyarorsz­ágra menekülő afgánok, most a vámosszaba­di táborban élnek
Indulás Magyarorsz­ágra Kabulban szálltak fel a repülgőgép­re a Magyarorsz­ágra menekülő afgánok, most a vámosszaba­di táborban élnek
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary