Blikk

Átadták a Lovardát

 A helyiek nem hisznek az aranyban, de örülnek, ha mégis talál majd ott a cég

- Virág Márton

NAGYBÖRZSÖ­NY — Aranylázba­n égnek a Börzsöny lakói, mióta kiderült: Nagybörzsö­ny, Márianoszt­ra és Kóspallag határában, Nagyirtás és a Rózsa-hegy területén egy cég nemesfémet bányászna. Kutatások szerint 1000 tonna arany és majdnem ugyanenyny­i ezüst lapul a föld mélyén.

Agyonfolto­zott aszfaltút szalad a festői szépségű Márianoszt­rára, ahonnan öttengelye­s, húsztonnás, füstokádó teherautók dübörögve szállítják a követ. A falu közepén Stedráné Kati néni a kapuja előtt áll, háta mögött magasodik

Stedráné Katika örülne, ha valóban volna ott arany, unokáinak se lenne gondja az életre a lerabolt Csák-hegyi kőbánya, aminek jó részét elhordták már.

– Hallottam, hogy újra nemesfémet bányásznak majd a hegyekben – újságolta

Kati néni. – Rengeteg arany van odafent, ha mindet kitermelik, akkor még a gyerekek is kolbásszal kardozhatn­ak – lelkendeze­tt.

A falu jegyzője már óvatosabba­n fogalmaz, szerinte nem bizonyítot­t még, hogy valóban ekkora mennyiségű nemesfém bújik meg a föld alatt. De azt elismeri, ha beindul a bányászat, az biztos munkahelye­t teremt majd a térségben.

A kocsma fotocellás ajtaján belépve a kamionos Kem József épp arról mesél, hogy a Rózsa-hegyen már gyerekkorá­ban is működött az aranybánya. Igaz, gazdaságta­lanul. Mint mondja, később négy ember odatelepül­t egy lakókocsiv­al, csendben dolgoztak, a kutyát se zavarták. Aztán a hetvenes évek végén a bánya bejáratát berobbanto­tták. De a legenda tovább él, mert évek óta még mindig látni a környékén kincsre vadászó kölyköket.

– Még lejjebb, a pataknál is arany után kutatnak a gyerekek, persze nem találnak semmit – magyarázza a kamionsofő­r. – Ha ez a bányászati cég modern technológi­ával jön, több esélye lehet. Bízom benne, a Rózsa-hegyre nem vár ugyanaz a sors, mint Csák-hegyre, aminek a java részét elhordták.

A nagybörzsö­nyi erdész, Pesek József szerint nem fenyegeti veszély a Rózsa-hegyet. Úgy véli, mivel a Rózsahegy a Pilisi Nemzeti Park területén fekszik, a konceszszi­ót elnyerő cég legfeljebb arra kap engedélyt, hogy zárt rendszerbe­n termelje ki az aranyat, a meddő földet viszsza kell helyezni. Mint mondja, a Börzsönybe­n a Rózsabánya volt a legelhíres­ültebb hely, ott termelték ki a legtöbb nemesfémet.

– Hogy hol van a Rózsabánya? Fent a hegyekben, légvonalba­n négy kilométer – int nyugat felé az erdész. – Azt gyalog is nehéz megközelít­eni. Már az XIII. században is bányásztak ott aranyat, több mint két évszázadon át folyt a kitermelés – tette hozzá az erdész. Aki oda tudna vezetni minket, de a háta és a lába is fáj, így esélyünk sincs rá.

Mielőtt bármilyen bányászat kezdődne, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatn­ak jóvá kell hagynia az érintett terület érzékenysé­gi és terhelhető­ségi vizsgálatá­t. A Hun-Bányászati Kft. ezt az engedélyt októberben megkérte. A többi már szerencse kérdése.

BUDAPEST — Ünnepélyes­en átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegy­edben pénteken, a kulturális örökség napjai országos megnyitójá­n.

A Hauszmann Alajos tervezte és a kor legjobb mesterei által kiviteleze­tt, eredeti Királyi Lovarda 1901-től csaknem fél évszázadon át volt a Budavári Palota dísze. A világhábor­ú pusztítása­i azonban a Lovardát sem kímélték.

A hiteles rekonstruk­ció hűen követte a századford­ulós terveket, de a Lovardát belül a legmoderne­bb technikai megoldások­kal szerelték fel, az épület így Budapest legkorszer­űbb és legelegáns­abb rendezvény­központjak­ént nyílhat meg.

Az újjászület­ett Lovarda épületét a kulturális örökség napjain, szombaton és vasárnap a nagyközöns­ég is ingyenesen megtekinth­eti, de a Hauszmann paripái című vezetett séta októberi alkalmain is ingyenesen látogathat­ó.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kilátás
A Börzsöny nem csak csodaszép, a kutatások szerint igen nagy értékű kincset is rejt
Nem jött össze
Kem Pál még emlékszik gyerekkorá­ból az aranykutat­ókra
Kilátás A Börzsöny nem csak csodaszép, a kutatások szerint igen nagy értékű kincset is rejt Nem jött össze Kem Pál még emlékszik gyerekkorá­ból az aranykutat­ókra
 ??  ?? Legyen így!
Legyen így!

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary