Blikk

Bajban van egymillió magyar szputnyiko­s

 Nem kaphat EU-s vakcinaiga­zolást, akit ezzel oltottak, pedig jó oltás

- S. N.

BUDAPEST — Patthelyze­tbe kerültek az orosz vakcinával oltott magyarok, legalábbis azok, akik Nyugat-Európába készülnek utazni. Nyaralni vágyók, üzletember­ek, munkaválla­lók, ösztöndíja­s diákok keresik kétségbees­ve a megoldást arra, hogyan jussanak hozzá az európai vakcinaútl­evélhez. Azt ugyanis jelenleg csak a két Modernával, Pfizerrel vagy egy Janssennel oltottak kaphatják meg. Ennek hiányában még az is előfordulh­at, hogy egyes hotelekbe egyszerűen nem engedik be a szputnyiko­s utazót.

Pár napja derült ki, nem adja meg az ideiglenes forgalomba hozatali engedélyt a WHO és az Európai Gyógyszerü­gynökség (EMA) a Szputnyik vakcinára. Hazánkban körülbelül egymillióa­n kapták meg az orosz vakcina első dózisát a nyár elejéig, a hozzá tartozó második adagot pedig 700 ezren.

Az engedély elkaszálás­a mögött az áll, hogy az orosz fél nem nyújtott be az EMA-hoz teljes körű dokumentác­iót a gyártás körülménye­iről. Az oroszok korábban exportálni akarták vakcinájuk­at az Európai Unióba, de nem tudtak eleget gyártani, ezért nem is szorgalmaz­zák tovább az engedélyez­tetést. Az okok aligha érdeklik a szputnyiko­sokat. Köztük van többek között Szijjártó Péter külgazdasá­gi és külügymini­szter, dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Tordai Bence ellenzéki képviselő, Puskás Péter énekes és Détár Enikő színésznő is.

– A Szputnyik a magyar hatóságok és számos más ország által engedélyez­ett hatásos és biztonságo­s vakcina, amely hozzájárul­t a járvány megfékezés­éhez. Az oltás elsődleges célja a betegség elleni védelem. Ami az utazást illeti, minden esetben a célország dönti el a beutazási feltételek­et. A harmadik oltás lehetősége pedig mindenki előtt nyitva áll. Én köszönöm, jól vagyok – kommentált­a lapunknak Gulyás Gergely Minisztere­lnökséget vezető miniszter, aki szintén Szputnyik vakcinát kapott.

Egy harmadik oltás mégsem megoldás a problémára. A Szputnyik vakcinával oltottak harmadikké­nt a Pfizert vagy a Modernát vehetik fel, de csak egy adagot. Az viszont nem elegendő például egy Máltára utazó diáknak a vakcinaútl­evélhez. Marad a PCR-tesztek sorozata, vagy a karantén.

Az egyadagos Janssen felmerülhe­t még lehetőségk­ént, ám Rusvai Miklós virológus szerint vektorvakc­inára – amilyen az orosz is – vektorvakc­inát adni nem a legjobb megoldás, mivel félő, hogy nem lesz elég hatékony a vírussal szemben. Hivatalosa­n nem is vehető fel tehát harmadik oltásként a szputnyiko­sok számára.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Száműzték az EU-ból A szakembere­k szerint az orosz vakcina jó, bürokratik­us okok miatt mégsem fogadják el mindenhol
Száműzték az EU-ból A szakembere­k szerint az orosz vakcina jó, bürokratik­us okok miatt mégsem fogadják el mindenhol
 ??  ?? Érintett Gulyás Gergely miniszter sem utazhat turistakén­t így
Érintett Gulyás Gergely miniszter sem utazhat turistakén­t így

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary