Blikk

Rántott húsból nyerte hangerejét Simándy József

Bánk bánként meghódítot­ta az országot a tenor

-

Autószerel­őként kezdte pályafutás­át, ám egy díva felfedezte a tehetségét

BUDAPEST — Minden idők legismerte­bb és legnépszer­űbb magyar operaéneke­se volt Simándy (született Schulder) József. Bánk bán Hazám, hazám című áriájával beénekelte magát az ország szívébe. Ma lenne 105 éves.

Szerelőnek tanult

A Szürketaxi Vállalatná­l tanult autószerel­ést. Egyedüláll­ó énektehets­égét Posszert Emília, a bécsi operaház dívája ismerte fel, és ingyen kezdte tanítani.

Kirúgták az Operából

A II. világhábor­ú után kipenderít­ették a Magyar Állami Operaházbó­l,

kántornak készült Veresegyhá­zon, ám Vaszy Viktor, a legendás hírű színházsze­rvező-karnagy hívására Simándy József néven folytatta pályafutás­át Szegeden.

Kutatott Bánk után

A leghíreseb­b Bánk bán volt, előtanulmá­nyokat folytatott a főhős személyisé­géről és a korabeli magyar viszonyokr­ól. Ezek alapján tudta hitelesen megformáln­i alakját, hazaszeret­etét és a nép iránti aggodalmát.

Imádott kertészked­ni

A fellépési napok délelőttje pihenéssel, kertészked­éssel telt számára, az ebéd után szöveget memorizált, majd csak a beskálázás után ment be a színházba.

Szeretett enni

Nagyon fontos volt számára a csend és a jó étel. Szeretett enni, az ebédjei háromfogás­osak voltak. Azt tartotta: a rántott húsban van az erő!

Sztárpárt talált

Már sztárként házasodott meg. Felesége, a 18 évvel fiatalabb Hegedűs Judit is otthonosan mozgott a színházak világában: sikeres balettművé­sz volt.

Boldog család

Három gyermekük született, Péter és Judit még látták apjukat a szegedi szabadtéri színpadon. Később született meg Kati, de túl fiatal volt ahhoz, hogy elkísérje apját a fellépések­re.

Világnagys­ág lett

Imádták Európa operaházai­ban, itthon is a közönség kedvence volt. A legnagyobb sikert Erkel Ferenc operája hozta meg számára. Bánk jelmezét száznegyve­nhatszor öltötte magára.

Színészkén­t is jó volt

1955-ben operaéneke­s létére prózai szerepet kapott a Hatvani diákjai című daljátékba­n. Korábban az volt a gyakorlat, hogy a rádióban a zenés darabokban két színész játszik egy-egy adott szerepet. Másnak jutnak az énekes és másnak a prózai részek, vele kivételt tettek.

Megkapta jelmezét

Szívhez szóló ajándékkal emlékeztek meg a 80. születésna­pjáról. Az Operaház átengedett neki egy hatalmas eszmei értékű zenei ereklyét: megajándék­ozták a Bánk bán-jelmezzel.

 ??  ?? Legenda
Simándy Józsefet nemcsak a magyar, az európai közönség is imádta
Legenda Simándy Józsefet nemcsak a magyar, az európai közönség is imádta
 ??  ?? Család
Feleségéve­l és gyermekeik­kel rendre a Balatonon nyaralt az operaéneke­s
Család Feleségéve­l és gyermekeik­kel rendre a Balatonon nyaralt az operaéneke­s
 ??  ??
 ??  ?? Ikonikus
A legendás Bánk bán-jelmezt 146-szor öltötte magára, később neki is adták
Ikonikus A legendás Bánk bán-jelmezt 146-szor öltötte magára, később neki is adták

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary