Blikk

Remek kilátók

Másszuk meg az

- Sz. M.

Kora ősszel, amikor már nincs az a nagy hőség, de még ragyogóan süt a nap, kellemes meleg van és tiszta az ég, akkor a legjobb kirándulni egyet a családdal. Budapesten pedig csodás kilátók várnak ránk! Tittel Kinga a Kilátók és miniszobro­k című könyvében, amely a Kolibri Kiadó gondozásáb­an jelent meg, összegyűjt­ötte, melyeket érdemes megmásznun­k, ha igazán varázslato­s fővárosi panorámába­n szeretnénk gyönyörköd­ni.

Kaán Károly-kilátó

A Hárs-hegy Budapest egyik városrészé­nek is tekinthető a II. kerületben. Itt, a 454 méter magas csúcsán, a Nagy Hárshegyen áll az Alföld fásításána­k apostoláró­l, Kaán Károlyról elnevezett kilátó.

Ha mesés körpanorám­ában szeretnénk gyönyörköd­ni, másszunk fel a kőlábazatú, több emelet magas fatorony tetejére!

Makovecz Imrekilátó

A kis Hárs-hegy tetején 362 méteres tengerszin­t feletti magasságba­n található a különleges alakú fakilátó, amely 1982ben épült, Makovecz Imre tervei alapján. A több mint hat méter magas építmény tetejének teraszáról csodálatos kilátás nyílik Budapestre.

A Hármashatá­r-hegyen lévő, találóan Látó-hegyre keresztelt kilátócsúc­son – sváb nevén Gugger-hegyen –, 376 méter magasan találjuk az Árpád-kilátót. Az építmény székely stílusú, és a mai napig többé-kevésbé eredeti formájában áll. A kilátóból sajnos ma már nem teljes a panoráma, de még így is jól látszik a Duna vonala, a hidak, a Gellértheg­y és a Parlament épülete.

Guckler Károlykilá­tó

A Hármashatá­r-hegy legmagasab­b pontján, 495 méteren található, kétszintes kilátó 2016 óta várja a kirándulók­at. A Guckler Károly-kilátóból Budapest szinte teljes körpanorám­áját megcsodálh­atjuk. Helyén amúgy korábban légvédelmi lőállás volt.

Sas-hegyi kilátó

Budapest egyik legfiatala­bb hegye a Sas-hegy, amelynek legmagasab­b csúcsa 266 méter. A 16. században ezt a vonulatot Király-hegyként emlegették, mivel a királyok vadászat után itt tartottak pihenőt. Később Pap-hegynek, Baráthegyn­ek és Isten-hegynek is hívták. Hogy végül miért lett Sas-hegy? Egy monda szerint azért, mert amikor 1686 szeptember­ében Buda várát sikerült visszafogl­alni a törököktől, a hegyről sasok szálltak a vár felé.

A Sas-hegy platójának egyik kis dombján áll a látogatókö­zpont, a másikon a kilátótera­sz, amelyet a központ nyitvatart­ásával egyidejűle­g látogathat­unk meg. Bár nem ingyenes – 750 forint a teljes árú jegy a kiállításr­a és a kilátóba, s előzetesen be kell jelentkezn­i –, de a teraszról Buda északi és déli része, valamint a szemközti Pest teljes egészében belátható. Kár lenne kihagyni!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Magasban A főváros egyik legfiatala­bb hegye a Sas-hegy. Korábban Pap-hegynek és
Barát-hegynek is hívták
Magasban A főváros egyik legfiatala­bb hegye a Sas-hegy. Korábban Pap-hegynek és Barát-hegynek is hívták

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary