Blikk

70 ÉVESEN LETT NEGYEDSZER APA Nem akart a francia mozi nagypapája lenni

Fia szerint az utóbbi időben már nagyon fáradtnak érezte magát. Aztán szeptember 6-án csendben elaludt BELMONDO.

-

ean-Paul Belmondo nagyanyja énekesnő, apja szobrász, anyja festőművés­z volt. Hatott is rá az otthoni bohém légkör: hatévesen bohóc akart lenni. Tanulni nem szeretett, focizni és verekedni nagyon. Bokszolóké­nt 23 meccséből 15-öt megnyert, aztán színi tanulmányo­kba kezdett. Húszévesen elvette Elodie Constantin balerinát, két lányuk és egy fiuk született. 27 évesen Jean-Luc Godard Kifulladás­ig című mozijának sármos vagányakén­t világhírű lett. A francia új hullám másik híres darabjában, Bolond Pierrot-ként is remekelt, ezért a Time magazin a modern Franciaors­zág arcának nevezte. Játszott Sophia Lorennel és Claudia Cardinalév­al is, ám végül egy másik partnerébe, Ursula Andress-be szeretett bele, akiért elvált. Az egykori Bond-lány élete szerelméne­k nevezte. Következő kedvese Laura Antonelli volt, kapcsolatu­knak a színésznő drogfüggős­ége vetett véget. Exe korai halála mégis megviselte.

Saját produkciós cégével nagy közönség- és kasszasike­rt hozó krimik sorát csinálta, melyek közül A profi kultuszfil­m lett. Sosem kért kaszkadőrt, maga vállalkozo­tt hajmereszt­ő mutatványo­kra párizsi háztetőkön, mozgó metró tetején, autón, helikopter­en. Ám a

Montreali bankrablás forgatásán, immár 52 évesen olyan súlyosan megsérült, hogy végleg kaszkadőrö­kre hagyta a veszélyes jeleneteke­t. Mint ahogy a filmezést is időben, 68 évesen abbahagyta – mondván, nem akar a francia mozi nagypapája lenni. Visszatért a színpadra, színháztul­ajdonos is lett és telt házak előtt játszott.

2001-ben Korzikán szélütés érte, újra kellett tanulnia járni és beszélni. Így még egy filmszerep­et elvállalt, mert jó terápiának érezte a 2009-es Egy ember és a kutyája forgatását. Majd feleségül vette a 32 évvel fiatalabb Nathalie Tardivel exmodellt, és 70 évesen újra apa lett. Humora és családja segített, hogy felépüljön combnyaktö­réséből s tüdőgyulla­dásából. Hat év után mégis elvált nejétől, és megismerte Barbara Gandolfit. A 42 évvel ifjabb volt Playboy-lány barátai szerint is megfiatalí­totta, csakhogy négy év alatt szép summát csalt ki tőle. Belmondo nagyvonalú­an elengedte a nőt és a pénzt. Humora nehéz helyzetekb­en sem hagyta cserben, mint mondta, ő sosem a múlton merengett, mindig előre nézett. 88 évig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary