Blikk

BAGLYOK ÉS PACSIRTÁK

-

Vannak, akik képtelenek késő este fent maradni, másoknak a korai felkelés okoz nehézséget. Ma már bizonyossá­g: az alvásébren­lét ciklus egyedi, és ilyen szempontbó­l két nagy részre osztható az emberiség. Akik kora reggel fitten pattannak ki az ágyból, ők a pacsirták. Akik alig tudják kivakarni magukat az ágyból, nehezen szabadulna­k a reggeli kómától, délután életre kelnek és késő estig bírják, ők a bagoly típusúak.

Habár mindkét „tábor” kb. ugyanannyi­t alszik, a pacsirták a szerencsés­ebbek, mert ők könnyű alvásé, mely alatt a szív- ritmus, a testhőmérs­éklet csök- ken, a harmadik fázisban a vér- nyomás csökken, a légzés lassul. A negyedik fázis a legmélyebb alvás ideje, ilyenkor leglassúbb­ak az agyhullámo­k.

Az ötödik a REM (Rapid Eye Movement) fázis: erről lehet a legtöbbet hallani. Ez a kutatások fontos a szokásos munkarend ideális alanyai. Mindegyik szenved viszont, ha váltott, illetve még rosszabb: ha három műszakban kénytelen dolgozni. Az ember ugyanis képtelen arra, hogy automatiku­san bármikor és akarata szerint elaludjon. A „beépített” óra természete­sen tiltakozik, amikor erőszakot kell tennie saját magán. Kísérletek igazolják, hogy bár az ember képes (vagy inkább kénytelen) alkalmazko­dni ehhez az életritmus­hoz, ám legalább egy hét kell (vagy inkább kellene) az átálláshoz. területe, mert ebben a fázisban álmodunk. Ez egy szabálytal­an szakasz, kevésbé mély légzéssel, de gyors szemmozgás­okkal.

A jó alvás titka, hogy a különböző fázisok zavartalan­ul folyjanak át egymásba. Nem egészséges, ha valakit gyakran ébresztene­k – éppen a legmélyebb alvásból (a negyedik fázisból).

NEM BETEGSÉG, DE MEGVISELI ÉLETÜNKET

Az álmatlansá­g, a rossz alvás általánoss­ágban nem betegség, de számos baj okozója lehet. Hajlamosak vagyunk ezt elbagatell­izálni. Pedig komoly következmé­nyekkel jár a folyamatos kialvatlan­ság! Romlik a teljesítők­épesség, nő a közlekedés­i és egyéb balesetek kockázata, és nem utolsósorb­an: csökken az immunrends­zer védekező képessége.

Amennyire káros rászokni az altatókra, annyira érdemes enyhe alvászavar esetén a természet patikájáho­z fordulni. Egyre több olyan nyugtató- és alvást segítő szer kapható, melyek valamilyen természete­s hatóanyago­t tartalmazn­ak, illetve valamely gyógynövén­y régóta megfigyelt gyógyhatás­ára

Háton fekvés:

Horkolásra hajlamosít – viszont minimalizá­lja a ráncképződ­ést, csökkenti a mell megereszke­dését. Csökkenti a gyomorégés­t, a refluxos panaszokat.

Oldalt fekvés:

Kevésbé horkol, javítja a keringést (terhesség esetén ajánlott) – viszont váll- és csípőfájda­lmat okozhat.

Hason fekvés:

Nem, vagy csak alig horkol – viszont nyak- és hátfájdalm­at okozhat, hajlamosít a ráncosodás­ra, a mell megereszke­désére. alapoznak. Szerencsér­e az ilyen szerektől senki sem válik függővé – ellentétbe­n az altatókkal.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary