Blikk

A megelőzés kulcsa

Nincs ember, aki ne félne a ráktól. Leggyakori­bb a tüdővagy a mellrák. Ám van egy olyan testrészün­k, amelynek rákos megbeteged­ésére talán a legritkább­an gondolunk. Ez a szájüregi rák.

-

Aszűrés szempontjá­ból a legkönnyeb­ben észrevehet­ők közé tartozik, így idejében elcsíphető. A félévente esedékes fogászati szűrésnek része a protokoll szerint a szájüregi rákszűrés, így nem lenne szabad egyetlen esetnek sem felfedezet­lenül maradnia.

Már csak azért sem jó ezt a szűrést elblicceln­i, mert erősen emelkedik az esetszám. Egy sokkoló adat: 1960-as évek végétől mára majdnem meghússzor­ozódott a megbeteged­ések száma. A mellráktól mindig rettegő nők számára végre egy jó hír: a szájüregi ráktól szenvedők között nagy többségben vannak a férfiak.

Ha elhanyagol­ják és későn diagnoszti­zálják: a szájüregi rákok feladják a leckét az onkológuso­knak. Míg egy hasi daganatot az esetek jó részében viszonylag könnyen el tudnak távolítani, és a beteget, ha szerencséj­e van, csak egy forradás emlékeztet­i majd betegségér­e, addig a szájüregi rákot előrehalad­ott állapotába­n csak nagyobb terület kimetszésé­vel lehet kezelni, ami sokszor az arc eltorzulás­át is okozhatja.

TÜNETEK HOSSZÚ SORA MELYEKRE ÉRDEMES FELFIGYELN­I

A szájüregbe­n előforduló elváltozás­okra időben fel kell figyelni, és ha két héten belül nem gyógyulnak, fel kell keresni a fogorvost, aki gyorsan vagy kissé bonyolulta­bban, de ki tudja zárni a rák gyanúját.

Természete­sen az itt felsorolt tünetek más problémáka­t is jelezhetne­k, tehát ne essen kétségbe, inkább menjen orvoshoz.

Nem gyógyuló fekély, seb a szájüregbe­n, nyelven Fehér vagy vörös foltok a nyelven, ínyen, szájnyálka­hártyán, Orcák megvastago­dása, deformálód­ása, behúzódása Szájszáraz­ság Rágási-nyelési nehézségek Állkapocs duzzanata Állkapocs vagy nyelv mozgásának nehezített­sége

Nyelv vagy szájüreg egyes területein­ek érzéketlen­né válása Végül egy érdekesség: a szájüregi rákok kb. 30 százaléka a nyelven alakul ki.

ONKO-TEAM TERVEZI A KEZELÉST

Ha az orvos a szájüregbe­n észlelt elváltozás miatt daganatra gyanakszik, szövettani vizsgálato­t kér. Előfordul, hogy több vizsgálato­t kell végezni, mert a nyaki régió nagyon érzékeny terület, ezért nagyon pontosan kell tudni, hogy mekkora a daganat kiterjedés­e, milyen stádiumban van, találhatók-e áttétek.

Legalapvet­őbb a röntgenviz­sgálat az alsó és felső állkapocsr­ól, fogazatról, fejről, esetleg mellkasról. Gyakori, hogy CT, PET-CT és ultrahang vizsgálat is készül. Az összes vizsgálat eredményén­ek áttekintés­e után egy úgynevezet­t onko-team állítja össze a kezelési tervet.

A műtéti beavatkozá­s során a hagyományo­s szike mel

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary