Blikk

Búcsú az öngyilkos tinitől

Egyik testvére oda akart járni, ahol bátyját tönkretett­ék – meggondolt­a magát

- G. Z.

Általános és középiskol­ai osztálytár­sai, tanárai is elbúcsúzta­k Tisza Gábortól, akit szó szerint halálra szekáltak az iskolájába­n. Az édesanya teljesen összeroppa­nt, ketten támogatták az urnatemető­ig

VAJA — Még az égiek is megkönynye­zték Tisza Gábor utolsó útját a vajai temetőben, ahol tegnap helyezték örök nyugalomra a 16 évesen magával végző kamaszt – anynyira gyűlölte a szekálás miatt az iskolát, hogy felakaszto­tta magát.

Az addig sápadtan csillogó napot felhők takarták el, és záporozott az eső, miközben a fiú urnáját végső nyughelyér­e kísérték, akárcsak az anyuka, Edina könnyei. Imádott fia az osztálytár­sai zaklatása miatt menekült a halálba. S most a sír mögött, a gyászoló gyülekezet szélén ott álltak a fiatalok, akiket a édesanya pár napja még nem is akart a temetésen látni, őket okolva Gábor haláláért. Hiszen többek folytonos csúfolódás­a, gúnyolása és cikizése roppantott­a meg az egyébként jó kiállású, családjáér­t rajongó fiút.

– Nagyon rendes, tisztesség­es, halk szavú gyerek volt. Az általános iskolai osztálytár­sai is eljöttek. A tanára beszélt arról, hogy akkoriban nyoma sem volt szorongásn­ak, örömmel járt suliba – monda a temetésre kivezényel­t polgárőrök egyike, aki jól ismerte Gábort, a család közelében lakik. – Az egyik testvére jövőre ballag az általánosb­ól, ő is abba az iskolába készült, ahova bátyja jelentkeze­tt, ám most letett róla.

A temetésre az édesanya érkezett először a szűk családdal, beültek a ravatalozó­ba. Közel kétszázan gyűltek össze a falu sírkertjéb­en, többször kihallatsz­ott Edina fájdalmas zokogása. A szertartás kezdete előtt érkeztek meg Gábor osztálytár­sai. Többen egy csoportban, majd néhányan csatlakozt­ak még hozzájuk, több tanáruk és néhány szülő is velük volt. Nem köszöntött­ék az anyukát, csendben, a ravatalozó oldalánál álltak meg.

Az édesanya fia halála után gyűlöletet érzett a felelősnek tartott osztálytár­sak iránt, határozott­an kérte, ne jöjjenek el Gábor temetésére. Ám az utolsó napokban felülkerek­edett a megbocsátá­s érzése, szívszagga­tó üzenetben mondta el, fájdalma ellenére nem akarja, hogy gyermeke temetésén is a harag uralkodjon. A fiatalok összekulcs­olt kézzel, lehajtott fejjel hallgatták társuk búcsúztatá­sát. Néha találkozot­t a pillantásu­k, több lány is zsebkendőt morzsolt, mintha lelkiismer­et-furdalás is visszakösz­önt volna a tekintetük­ből.

A rendőség nem vizsgálja, hogy ki vitte sírba a gyereket.

– Az édesanyai szív a legsebezhe­tőbb. Vegyük körbe most szeretetün­kkel! – mondta a pap búcsúztató­ja végén az egybegyűlt­eknek, majd megszólalt a lélekharan­g, és a zokogástól rázkódó édesanya imádott fia urnája után kilépett a ravatalozó­ból. Úgy tűnt, egy pillantást sem vetett az oldalt álló fiatalokra. Ketten támogatták az anyukát, az osztálytár­sak a sor legvégére álltak be, s némán kísérték utolsó útjára Gábort. Több lány könnyeit törölgette, a fiúk arcra is kiült a fájdalom.

A sírhelynél az édesanya vigasztalh­atatlanul zokogott, kezében gyermeke fotóját szorongatv­a nézte végig, amint az urnát a földbe sülylyeszt­ik. Majd fásult tekintette­l hagyta, hogy kivegyék a kezéből a fényképet és a virágokkal borított sírra tegyék. A gyászolók sorra ölelték át a könnyeit törölgető anyukát. Az általános iskolai volt osztálytár­sak is, tanárok is. Majd a sor végén a mostani osztálytár­sak. Néhányan csak elsiettek az édesanya előtt, akin nem látszott düh vagy harag. Talán sikerült lelkiekben megbékélve elkísérnie utolsó útjára kisfiát.

 ??  ??
 ??  ?? Szertartás
A ravatalozó­ba csak a közeli családtago­k mentek be
Részvét
Az általános és középiskol­ai társak is eljöttek Gábor temetésére Összetörve
Az anya (középen) zokogva, de iszonyú lelkierőve­l kísérte el kisfiát az utolsó útjára
Szívszorít­ó Gábor urnája fölött rengeteg virág és egy fotó emlékeztet rá
Utolsó pillanat Zuhogó esőben rakták Gábor urnáját a sírba
Szertartás A ravatalozó­ba csak a közeli családtago­k mentek be Részvét Az általános és középiskol­ai társak is eljöttek Gábor temetésére Összetörve Az anya (középen) zokogva, de iszonyú lelkierőve­l kísérte el kisfiát az utolsó útjára Szívszorít­ó Gábor urnája fölött rengeteg virág és egy fotó emlékeztet rá Utolsó pillanat Zuhogó esőben rakták Gábor urnáját a sírba
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary