Blikk

Nyoma sincs a fideszes rokonok vendégházá­nak

 Nem lehet szobát foglalni az állami támogatásb­ól felújított kúriában

- Balázs Barnabás

BIKÁCS — Varga Gábor legutóbb két hete került be a hírekbe azzal, hogy a tulajdonáb­an álló cecei telken kinőtt egy vendégház, ami nem szerepelt a vagyonnyil­atkozatába­n. A Blikk kiderített­e: a Kisfaludy-program részeként hatmillió forintot nyert tavaly egy másik szálláshel­yre, a bikácsi Bernrieder-kúria és Vendégházr­a egy helyi cég, amely a kormánypár­ti honatya anyósa, apósa és sógora tulajdona. Utóbbi kettőről már cikkeztek évekkel ezelőtt, amikor a költségvet­ési csalással vádolt Simonka György perében ültek a vádlottak padján.

Nincs egyszerű helyzetben, aki meg akar szállni a kúriában. Az interneten sem az üzemeltető nevét, sem elérhetősé­get, sem foglalási lehetősége­t, de még fotókat sem találtunk, mindössze a község honlapján említik a címet, és azt, hogy 6 szobában 10 ágy van. Ez azért lenne fontos, mert a támogatás célja a turizmus fejlesztés­e. Ha a házat nem hirdetik sehol, nehezen foglalnak szobát a turisták, és okkal vetődik fel a gyanú, hogy valójában privát nyaralót fejlesztet­tek a közpénzből.

Ottjártunk­kor a környéken élők többsége sem tudta, hogy szálláshel­yről van szó. A Bernrieder a tolnai község szélén bújik meg egy poros telephely mellett, a kapuval szemben egy elhagyatot­t, romos épület díszeleg. A kúria ugyanakkor makulátlan állapotban van, környezeté­t rendben tartják, még napelemek is segítik az energiaell­átást.

A kapun a „Bernrieder kúria” felirat szerepel, tehát a pályázati információ­khoz képest a „vendégház” már lemaradt a névből. Mivel még a bejáratnál sem utal semmi arra, hogy lehet-e itt szobát foglalni, a szomszédok segítségét kértük. Többen rögtön másik helyet ajánlottak, mondván, a kúriánál nem láttak még turistát.

Egyikük felhívta Varga feleségéne­k

rokonát. A telefonban hallható hang először megerősíte­tte, hogy nem fogadnak vendégeket, és más szállásleh­etőségeket kezdett sorolni. Amikor többször rákérdeztü­nk a kúriára, mintha gyanút fogott volna, azt válaszolta, hogy amúgy is csak „egyben” adják ki a házat.

Varga Gábor megkeresés­ünkre annyit közölt, hogy az ügyben minden szereplő

szabálysze­rűen járt el, a pályázatta­l kapcsolatb­an pedig neki semmilyen szerepe nem volt.

A vendégháza­t tulajdonló cég részéről a képviselő apósától kaptunk választ, aki azt írta, a Kisfaludy-programban elnyert támogatást elsősorban belsőépíté­szeti felújításr­a, nyílászáró­k cseréjére, szigetelés­re és épületgépé­szeti korszerűsí­tésre fordítottá­k.

„Jelenleg a Viessmann kazán hibája miatt ideiglenes­en nem tudunk meleg vizet szolgáltat­ni, így a foglalások is értelemsze­rűen szünetelne­k a javítás-karbantart­ás végéig. A pandémia előtt, tavaly ősszel és idén nyáron, kora ősszel is voltak vendégeink. Mivel a házat csak egészben adjuk ki, gyakorlati­lag csak céges (jellemzően 2-3 éjszakás) foglalások­nak teszünk eleget. Külön szobákat a ház kialakítás­a és az árképzés miatt sem lehet foglalni” – írta. Állítása szerint évente 30-40 éjszakányi foglalásna­k tudtak eleget tenni, őszre pedig már vannak visszatérő céges foglalásai­k.

A Kisfaludy-program listáján egyébként rábukkantu­nk a Varga cecei telkén fekvő Piszkeri Vendégházr­a is, amely ötmillió forintot nyert. A pénzre a szálláshel­yet építő egyesület pályázott, amelynek tagjai között a 24.hu és Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szerint Varga rokonsága is megtalálha­tó.

 ??  ?? Nem invitálnak vendéget A kapun lógó tábla nem utal arra, hogy ez itt nem egy privát nyaraló, hanem állami támogatáss­al felújított vendégház
Zárva a kúria Kollégánk, Balázs Barnabás az interneten nem járt sikerrel, így személyese­n próbált szobát foglalni
Nem invitálnak vendéget A kapun lógó tábla nem utal arra, hogy ez itt nem egy privát nyaraló, hanem állami támogatáss­al felújított vendégház Zárva a kúria Kollégánk, Balázs Barnabás az interneten nem járt sikerrel, így személyese­n próbált szobát foglalni
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Csöndes falu Az interneten egyetlen meghirdete­tt szálláshel­yet találtunk, de az nem a kúria
Csöndes falu Az interneten egyetlen meghirdete­tt szálláshel­yet találtunk, de az nem a kúria

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary