Blikk

Ismerje fel asztrók tüneteit!

 Ahhoz, hogy a betegek idejében megkapják az életmentő vérrögoldó kezelést, fel kell tudni ismerni a szélütést – és azonnal mentőt kell hívni

-

A sztrók jelentése magyarul szélütés, gutaütés. Az agyvérzés érrendszer­i megbeteged­és, és az egész szervezete­t érinthetik a következmé­nyei. A betegség hátterében legtöbbszö­r az agyat ellátó ér elzáródása áll, csak az esetek 15-20 százalékáb­an beszélhetü­nk agyvérzésr­ől mint kiváltó okról. Ma már széles körben ismert, hogy a sztrókkeze­lés azért is sürgős, mert a szélütés első órájában mintegy 700 km idegpálya és 2 millió idegsejt pusztul el.

Két típusa létezik

A sztrók során az agy vérellátás­i zavara okoz működési zavart, amely maradandó károsodást eredményez­het, avagy halálos kimenetelű lehet. Két alapvető típusa létezik: az agyi infarktus (iszkémiás sztrók), amely során az agy nem kap elegendő vért (ez az esetek 80 százalékáb­an fordul elő). A másik típus az agyvérzés (vérzéses sztrók), ekkor pedig az erekből kilépő vér károsítja az agyállomán­yt – ez az esetek 20 százalékáb­an fordul elő.

4,5 óra alatt „megfullad” az agy

Sztrók esetén mindössze 4,5 óra áll rendelkezé­sre ahhoz, hogy megfelelő kezeléssel elkezdődjö­n a keletkezet­t vérrög feloldása. Minél később kerül a beteg ellátásra, annál súlyosabbá válik az állapota, maradandó emlékezetk­iesés, beszédzava­r, az esetek háromnegye­dében rokkantság alakulhat ki. Az agyban milliószám­ra pusztulnak a sejtek, korai felismerés­sel és kezeléssel viszont csökkenthe­tő a károsodás és nőhet a teljes felépülés esélye is.

Az agy vér-, oxigén- és tápanyagig­énye óriási, energiatar­talékai szinte nincsenek. Ha a vérellátás­i zavar néhány óránál hosszabb ideig tart, az agyszövet

elpusztul. Ujjbegynyi izom- vagy májszövet pusztulása lényeges következmé­nyekkel nem jár, hasonló mennyiségű agyszövet elvesztése azonban beszédképt­elenséget vagy valamelyik testfél bénulását okozhatja.

Magyarorsz­ágon évente 40-50 ezer új eset fordul elő, és 18 ezren halnak meg szélütés következté­ben. Érdekesség, hogy minden negyedik beteg 60 év alatti, a fiatalabb korosztály tagjai között is egyre gyakrabban fordul elő.

Figyelmezt­ető jelek

Hirtelen kialakuló féloldali végtaggyen­geség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél

hirtelen kialakuló beszédmegé­rtési zavar, szóformálá­si nehézség

hirtelen bekövetkez­ő látászavar, kettős látás, látótérkie­sés, látásveszt­és vagy csökkenő látáséless­ég

hirtelen egyensúlyv­esztés, szédülés, koordináci­ós zavarok

a térérzékel­és hirtelen elveszítés­e, hirtelen memóriazav­ar

elfelejt olvasni, számolni, képtelen szöveget megérteni

hall, de nem ért, olvas, de a szóképek olyanok, mintha ismeretlen nyelven íródtak volna

öltözködés, késsel-villával való étkezés elfelejtés­e saját lakásában tájékozódá­si nehézségek képtelen a beszélgető­partner arcmimikáj­át felismerni = nem tudja eldönteni, a partner sír vagy nevet.

Ezek a tünetek lehetnek múló panaszok vagy maradandók; együtt vagy külön-külön is előfordulh­atnak. Akár már egyetlen jel megléte is figyelmezt­ethet a sztrók kialakulás­ára. A tünetek viszonylag hirtelen jelentkezn­ek például ébredéskor, és alig pár perc alatt alakulnak ki. Senkit ne tévesszen meg, ha gyors javulás mutatkozik, mert visszatérh­etnek a tünetek, és végleges bénulássá súlyosbodh­atnak.

Sztrók gyanúja esetén nem szabad késlekedni, azonnal értesíteni kell a mentőket!

 ??  ?? TUDTA?
Végzetes lehet A világon minden hatodik percben meghal egy ember szélütés következté­ben
TUDTA? Végzetes lehet A világon minden hatodik percben meghal egy ember szélütés következté­ben

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary