Blikk

Életveszél­yes elváltozás­okat okozhat a kezeletlen hipertónia

-

Sokan tévednek, amikor a magas vérnyomásr­a csak mint egy jellemző adatra tekintenek, valójában nem tartják fontosnak a vérnyomás nagyságát. Pedig hat súlyos, életveszél­yes betegséget ismerünk, melyeket biztosan el lehetne kerülni.

Agyérelmes­zesedés

Kezdetben semmiféle tünet, később csak kisebb feledékeny­ség hívhatja fel a figyelmet az agy kis ereinek meszesedés­ére. A folyamat előrehalad­ottabb stádiumaib­an már komoly koncentrác­iócsökkené­s, szellemi hanyatlás következik be, végső soron az egész személyisé­g megváltozh­at – visszaford­íthatatlan­ul.

Agyvérzés

Az agyvérzés vagy szélütés tünetei – a magas vérnyomáss­al szemben – nagyon is feltűnőek. Erős, hirtelen megjelenő fejgörcs, hányinger, hányás, eszméletve­sztés és féloldali bénulás, amely érintheti a végtagokat és az arcizmokat is. Az agyvérzés bizonyítot­tan a magas vérnyomás talaján alakul ki, a sztrók miatt elhunytak 60-80 százalékán­ál bizonyosod­ik be a korábban jelen lévő hipertónia.

Szívelégte­lenség

Amikor a szív kisebb erei elmeszesed­nek és ennek következté­ben be is szűkülnek, a szív vér- és tápanyagel­látása romlani fog. Erre a folyamatra számos tünet hívhatja fel a figyelmet, amelyek eleinte meglehetős­en általánosa­k, mint például a fáradékony­ság, a nehézlégzé­s. Idővel azonban, kezeletlen betegség esetén a szív ereje, teljesítők­épessége tovább romlik, és kifejezett­ebb tünetek jelentkezn­ek, vagyis már kisebb terhelést is nehezebben viselünk, álmatlansá­g, lábdagadás, gyakori éjszakai vizelés jelentkezi­k.

– Súlyos problémára utalhat, ha már az ajkak és a körmök is lilás színűek lesznek – ezt a stádiumot nem szabad megvárni, már az első, kisebb tünetekkel orvoshoz kell fordulni – hangsúlyoz­za dr. Sztancsik Ilona, a

Kardioközp­ont kardiológu­sa, anesztezio­lógus, intenzív terapeuta.

Agyi vagy szívinfark­tus

Ha az agyban egy nagyobb ütőeret vérrög zár el, az érintett terület működéskép­telenné válik, ez maga az agyi infarktus. A tünetek legtöbbszö­r hirtelen állnak elő, s az adott terület funkcióját­ól függenek.

Angina pectoris

A szív koszorúere­inek elmeszesed­ése miatt a beszűkült erek kevesebb oxigént tudnak átereszten­i, így időről időre szorító mellkasi fájdalom léphet fel. Mindenképp­en azonnali orvosi ellátást igényel!

Vesekároso­dás

A vesében a magas vérnyomás miatt károsodhat­nak az erek, csökken a kiválasztá­s hatékonysá­ga, végső soron veseelégte­lenség alakulhat ki, ami kezeletlen­ül végzetes lehet.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary