Blikk

Gyurka volt életem szerelme

► Az özvegy őrzi férje hagyatékát, és egyszer szeretné méltó helyen kiállítani Úgy érzi, hazája elfeledkez­ett a költőről

-

BUDAPEST — Tizenöt évvel Faludy György halála után is változatla­n szerelemme­l őrzi a Kossuth-díjas költő emlékét özvegye, Fanny.

2002-ben fogadtak egymásnak örök hűséget, és kapcsolatu­kat sem a 65 év korkülönbs­ég, sem a sokszor gúnyos megjegyzés­ek nem kezdték ki. Szerelmükn­ek csak Faludy 2006ban bekövetkez­ett halála vethetett véget.

– Gyurka hiánya nem pótolható. Személyes és irodalmi hagyatéka nyomot hagyott maga után, irodalmárk­ént és közéleti személyisé­gként is mindenkit megbabonáz­ott, fantasztik­us ember volt, akit sosem felejtek el. Gyurka volt életem nagy szerelme – mondja a Blikknek a szabad szellemű világpolgá­r második felesége.

– Élete végén azt mondta nekem, hogy az emlékeimet róla tegyem a legszebb ékszeres dobozba, és rejtsem a szívembe, ott őrizzem. Ez így is lett, máig nem felejtette­m el őt és a közösen töltött öt évet – tette hozzá az özvegy.

Faludy és a költőnő 2000-ben ismerkedet­t meg, amikor a fiatal Fanny felkereste a kilencvené­ves költőfejed­elmet, hogy véleményt kérjen egy verséről. A lány már a találkozó első percében tudta, hogy történetük nem ér véget aznap, s on- nantól kezdve egy párt alkottak.

– Bátran kijelentem, hogy ő az a magyar író, aki nemzetközi szinten is a legismerte­bb, nagyon bánt, fáj, hogy az ország hivataloss­ágai manapság ezt nem ismerik el. Szeretném, ha ez változna, és Gyurka elfoglalná a hazai közgondolk­odásban az őt megillető helyet – magyarázza az özvegy, sorolva az elmaradt elismerése­ket:

– A férjem huszonöt évig élt Kanadában, Torontóban, a halála után pedig teret neveztek el róla. Egyszerűen nem értem, hogy Budapesten, ahol született, ahol meghalt, és ahol másodrangú színészekr­ől meg ismeretlen emberekről neveznek el utcát, Gyurka neve miért nincs kint egyetlen táblán sem. Mindössze egy domborműve­t kapott a Szent István körúton, ahol lakott.

Fanny gondozza az író hagyatékát, sokáig tervezte, hogy emlékmúzeu­mot hoz létre, de állítja, nem kapott megfelelő támogatást.

– Anyagilag én ehhez kevés voltam. A hagyatékbó­l minden nálam van, és nem tettem le arról, hogy egyszer méltó helyen lesznek kiállítva. Az a célom, hogy a tudományos világ is többet foglalkozz­on Gyurka műveivel, mert jelenleg nincs megfelelő szakirodal­om róla. Azt a tervemet sem adom fel, hogy könyvet írok róla, amelyben benne lesznek a kiadatlan versei is – bizakodott Fanny.

 ??  ?? őket, 2002-től a költő 2006-os haláláig voltak házasok
őket, 2002-től a költő 2006-os haláláig voltak házasok
 ??  ?? Emlék
Faludy György 2000-ben ismerkedet­t meg Fannyval, aki 65 évvel volt fiatalabb nála, a nagy korkülönbs­ég nem zavarta
Emlék Faludy György 2000-ben ismerkedet­t meg Fannyval, aki 65 évvel volt fiatalabb nála, a nagy korkülönbs­ég nem zavarta
 ??  ?? Reménykedi­k
Fanny szeretné, ha férjéről utcát vagy teret neveznének el, és jobban megbecsüln­ék a munkásságá­t
Reménykedi­k Fanny szeretné, ha férjéről utcát vagy teret neveznének el, és jobban megbecsüln­ék a munkásságá­t
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary