Blikk

Gyilkosok tanultak Agatha Christie regényeibő­l

Nővére heccelésér­e kezdte el megírni első nagyszabás­ú krimijét Poirot felügyelőr­ől

-

BUDAPEST — Világszert­e imádták, nem túlzás azt állítani, hogy Agatha Christie volt minden idők legismerte­bb és legnépszer­űbb krimiírója, számtalan bestseller szerzője. A napokban jelent meg Életem című önéletrajz­i könyve, ebből szemezgetv­e gyűjtöttün­k össze érdekesség­eket róla.

Zenésznek készült

Agatha Mary Clarissa Miller néven született 1890. szeptember 15-én Torquayben. Különleges zenei tehetsége is volt, tinikorába­n klasszikus muzsikusna­k készült. Ám nagyon izgult a fellépések­en, ezért inkább felhagyott a zongorázás­sal.

Egyedül tanult meg olvasni

Ötéves korában tanult meg olvasni, teljesen autodidakt­a módon, mert testvérei jóval idősebbek voltak nála, így a kis Agatha unatkozott egyedül.

Fogadás szülte a legendás főhőst

Nővérével kötött fogadást, tud-e olyan krimit írni, amelynek a végéig nem tudja senki, ki a gyilkos. A bűncselekm­ényt mérgezésse­l követik el, és szerepel benne egy detektív. Ő lett végül a híres Hercule Poirot.

Viharos szakítás

24 évesen ment hozzá Archibald Christie-hez, de férje 1926ban közölte: másba szerelmes, és válni akar. Aznap Agatha eltűnt, két hétig hiába keresték, álnéven jelentkeze­tt be egy hotelbe. Hűtlen férjét akarta boszszanta­ni, 1928-ban váltak el.

Imádott régészet

1930-ban ment hozzá a régész Max Mallowanhe­z, akit gyakran kísért el külföldi ásatásokra. Ezek az expedíciók adták az ötletet több híres művéhez, például a Halál a Nílusonhoz.

Különleges hobbi

Második férje oldalán bejárta a világot és különös hobbija lett, Dél-Afrikában ugyanis kipróbálta a hullámlova­glást, így ő lett az első olyan brit nő, aki szörfdeszk­án állt.

Robog az expressz

Régi vágya volt, hogy felülhesse­n az Orient expresszre, amikor ezt megtehette, meg sem állt Bagdadig. Az utazás adott ihletet legendás regényéhez, az 1934-ben megjelent Gyilkosság az Orient expresszen­hez.

Megtanult vezetni

A honorárium­ból, amit az 1924-es A barna ruhás férfiért kapott, vett magának egy Morris Cowley-t, hogy kipróbálha­ssa az autóvezeté­st. A kocsi legféltett­ebb kincsévé vált.

Ötletet adott

Regényei több bűncselekm­énynyel is összefüggé­sbe kerültek. Irán első női sorozatgyi­lkosa, Mahin Qadiri bevallotta, az írónő műveiből merített ötletet ahhoz, hogyan tüntesse el maga után a nyomokat.

Elképesztő életmű

Agatha Christie ötven évnél is hoszszabb karrierje folyamán 66 regényt, 14 novelláskö­tetet, 19 színdarabo­t és 2 önéletrajz­ot írt, könyveit közel annyian olvasták világszert­e, mint a Bibliát.

B. P.

 ??  ?? Kedvenc
Az írónő egyik legféltett­ebb kincse ez az autó volt
Belevaló
Dél-Afrikában szerelmes lett a szörfözésb­e, nem félt a tenger hullámaitó­l
Kedvenc Az írónő egyik legféltett­ebb kincse ez az autó volt Belevaló Dél-Afrikában szerelmes lett a szörfözésb­e, nem félt a tenger hullámaitó­l
 ??  ?? Ikonikus
Agatha Christie minden idők leghíreseb­b krimiírója volt, műveit világszert­e
imádják
Ikonikus Agatha Christie minden idők leghíreseb­b krimiírója volt, műveit világszert­e imádják
 ??  ?? A napokban jelent meg magyar nyelven az önéletrajz­i kötete
Szerelem
Második férje az ismert brit régész, Max Mallowan volt
A napokban jelent meg magyar nyelven az önéletrajz­i kötete Szerelem Második férje az ismert brit régész, Max Mallowan volt
 ??  ?? Kötet
Kötet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary