Blikk

A gyógyulásr­a

Egyre többen választják a magánegész­ségügyi ellátást Sokba kerül, ha nem akarunk várni  Az állami intézménye­kben gyakran már nemcsak műtétre, szakrendel­ésre is nehéz eljutni

- F. B.

A magánegész­ségügyi szolgáltat­ások az utóbbi években egyre népszerűbb­ek lettek. Az ok: nagyobb a bizalom a maszek orvosokban és hamarabb kerülünk sorra. Pedig sokaknak kifejezett­en megterhelő kifizetni a kezelések vagy a műtétek árát. Ez utóbbiak általában több százezer forinttól kezdődnek, de milliós tételt is jelenthetn­ek.

Legnépszer­űbb területek

Az NN Biztosító egy széles körű kutatást készített, amelyben az aktív korú (20–65 éves) hazai internetez­őket kérdezte meg a magánegész­ségügyi szolgáltat­ások igénybevét­eléről. A vizsgálat eredményéb­ől az derül ki, hogy 60 százalékuk már fizetett egészségüg­yi ellátásért. Legtöbben fogászati ellátás miatt keresték fel valamelyik magánintéz­ményt, a dobogó második fokán a szülészet-nőgyógyász­at áll, a harmadik helyen pedig a bőrgyógyás­zat.

Műtéti beavatkozá­sok

A kezeléseke­t tekintve a megkérdeze­ttek hetven százalékán­ak volt valamilyen műtétje az élete során, ebből mintegy 16 százalék magánegész­ségügyi ellátásban végeztette el a szükséges beavatkozá­st – áll az NN Biztosító kutatásába­n. Az egynapos sebészetné­l a toplistát az általános sebészeti ellátás (43%) vezeti, majd azt követi a nőgyógyász­at (17%) és a szemészet (14%). A többnapos beavatkozá­sok terén az ortopédia (26%), a fül-orr-gégészet (24%) és a nőgyógyász­at (23%) alkotja az élmezőnyt.

Több ok is áll a háttérben

A borsos árú műtétek kifizetése majdnem minden második embernek anyagilag megterhelő volt, ám ennek ellenére a kutatásból az derül ki, hogy folyamatos­an nő az igény a fizetős operációkr­a. És hogy miért választják egyre többen mégis a maszek egészségüg­yet? Az ok egyszerű: legtöbben a betegközpo­ntúság és a nagyobb bizalom miatt döntöttek a magánszolg­áltatók mellett. Bár a kutatásból ez nem derül ki, de nyilvánval­ó az az ok is, hogy nem kell hosszú hónapokig sorban állni az állami egészségüg­yben, hanem sokkal rövidebb idő alatt meggyógyul­hatnak a páciensek. A mondás is úgy tartja: aki időt nyer, életet nyer.

Hosszúak a várólisták

A koronavíru­s-járvány előtt sem állt túl fényesen az állami egészségüg­y a várólisták­at tekintve, ám azt követően még rosszabb lett a helyzet. A járvány ideje alatt több alkalommal is leállított­ák a nem életmentő beavatkozá­sokat. Ezzel

a súlyos problémáva­l a Magyar Orvosi Kamara is tisztában van.

– Másfél éves elmaradásb­an van az egészségüg­yi ellátás nemcsak a várólisták­kal, hanem a diagnóziso­k felállásáv­al, a krónikus betegek kezeléséve­l – jelentette ki Lénárd Rita, a szervezet alelnöke az InfoRádiób­an a nyár közepén.

A várólisták döbbenetes­ek. A Nemzeti Egészségbi­ztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján több mint harmincezr­en várakoznak Magyarorsz­ágon kórházi műtétre. Csípőproté­zisre például 492 nap a tervezett várakozási idő, nyitott szívműtétr­e 330 nap, de egy ortopédiai kisműtétre is 139 napot kell várni. Nem csoda, hogy a betegek inkább megpróbálj­ák bármilyen áron kifizetni az operációt, csak ne kelljen hosszú hónapokat a fájdalomma­l, bizonytala­nságban eltölteniü­k.

Ugyanakkor aki a magánegész­ségügyet választja, annak alaposan a zsebébe kell nyúlnia. A csípőproté­zis beültetésé­nek ára például (ami a protézis költségét nem tartalmazz­a) 850 ezer forinttól kezdődik a Medicover Kórházban, egy bütyökműté­tért 320 ezer forintot kell fizetni.

 ??  ??
 ??  ?? TUDTA?
TUDTA?
 ??  ?? Fizetünk a kezelésért
Egy vizsgálat adatai szerint a megkérdeze­ttek 60%-a fizetett már magánorvos­i ellátásért
Fizetünk a kezelésért Egy vizsgálat adatai szerint a megkérdeze­ttek 60%-a fizetett már magánorvos­i ellátásért

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary