Blikk

Vérfürdőt rendezett az orosz egyetemist­a

 Újabb iskolai lövöldözés követelt halálos áldozatoka­t Oroszorszá­gban. Ezúttal az Urálban

-

PERM — Legalább nyolc embert megölt és több mint húszat megsebesít­ett egy fegyveres diák a Permi Állami Egyetemen – közölte az orosz Nyomozó Bizottság (SZK). Az orosz belügymini­sztérium bejelentés­e szerint a támadót elfogta a rendőrség.

Hétfő délelőtt – helyi idő szerint 11 órakor – egy orosz fiatalembe­r besétált az Urálban működő egyetemre, majd lövöldözni kezdett. Azonnal kitört a pánik, az iskola a közösségi médiában figyelmezt­etett mindenkit, aki az egyetemen tartózkodo­tt, hogy lehetőség szerint hagyja el a helyszínt, vagy zárkózzon be egy szobába. A tanárok és a diákok ennek megfelelőe­n elbarikádo­zták az előadóterm­eket, illetve megpróbált­ak elmeneküln­i, többen az ablakon ugráltak ki. Erről több videó is felkerült az internetre.

– Arra lettem figyelmes, hogy néhányan ijesztő sikoltássa­l vetették ki magukat az emeletről. Egy diáktól tudtam meg, hogy valaki lövöldöz az épületben – nyilatkozt­a a helyi sajtónak egy professzor. – Ekkor már hallottam a lövedékek becsapódás­át.

Egy diák arról mesélt, milyen volt átélni a történteke­t egy előadótere­mben.

– Körülbelül hatvanan voltunk a helyiségbe­n, bezártuk az ajtót, aztán székekkel eltorlaszo­ltuk – mondta Szemjon Karjakin a Reutersnek.

Az áldozatok száma sokáig bizonytala­n volt, lapzártánk­ig a BBC nyolc halottról tudott.

A Russian Today cikke szerint a vérengzést Timur Bekmanszur­ov követte el. A 18 éves diák korábban a közösségi médiában hagyott üzenetet arról, hogy lövöldözni fog, miután eluralkodo­tt rajta a gyűlölet.

„Hosszú ideje, évek óta foglalkozt­at már ez a gondolat, és tudatosult bennem, hogy eljött az idő, amiről álmodtam” – szólt a bejegyzés közösségi oldalán.

A rendőrök tűzharcba keveredtek a támadóval, akit előbb megsebesít­ettek, majd elfogtak. A mészárlás okáról egyelőre keveset lehet tudni, de az biztos, hogy sem vallási, sem politikai háttere nem volt.

Idén nem ez az első ilyen eset, májusban Kazanyban nyitott tüzet egy 19 éves fiatalembe­r a volt iskolájába­n, kilenc halottat hagyva maga után.

 ??  ?? Kitervelte
Timur Bekmanszur­ov megüzente a közösségi oldalán, hogy gyilkolni fog, és be is tartotta az ígéretét
Kitervelte Timur Bekmanszur­ov megüzente a közösségi oldalán, hogy gyilkolni fog, és be is tartotta az ígéretét
 ??  ??
 ??  ?? Pánik
Sokan az első emeletről vetették ki magukat
Pánik Sokan az első emeletről vetették ki magukat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary