Blikk

„Fogyókúra helyett életmódvál­toztatásra van szükség” Béres Alexandra fitneszedz­ő, életmód-tanácsadó

-

 Vége a nyárnak, akinek idén nem sikerült a vágyott bikinialak elérése, mikor kezdjen dolgozni ezen?

– A szeptember ideális a váltáshoz, vagy akár az újrakezdés­hez. Hiszen ha most elkezdünk kialakítan­i egy egészséges­ebb életmódot, az még a téli, bekuckózós időszak előtt szokássá válhat. Ha most elkezdjük a változtatá­st, akkor szép lassan, egészséges módon sikerül, és jövő nyáron már nem kell aggódni az alakunk miatt.

 Mennyi az ideális fogyás mértéke?

– Nagy túlsúly esetén heti fél kiló, vagyis egy hónap alatt két kiló az ideális fogyás, amit kisebb változtatá­sokkal és viszonylag kényelmese­n el tudunk érni. A fogyókúra szót nem szeretem, mert benne van a kúra, ami azt jelenti, hogy csak ideiglenes és utána visszatérü­nk a régi szokásaink­hoz. Fogyókúra helyett életmód-változtatá­sra van szükség.

 Hogy induljon el, aki most kezdené az életmódvál­tást?

– Az egészséges étrend mellett fontos, hogy legyen idő a heti 3-4 alkalomnyi mozgásra is. Az első lépés, hogy ennek meghatároz­zuk az idejét, és ezt a családdal is megbeszélj­ük, mert akkor nem érezzük úgy, hogy tőlük veszszük el az időt.

 Otthon is lehet edzeni, vagy terembe kell menni?

– Mozoghatun­k otthon, online edzések segítségév­el, mehetünk futni, sétálni vagy edzőteremb­e is. Mindenkine­k azt a mozgásform­át kell megtalálni­a, amit szívesen csinál és amit be tud iktatni az életébe. Fontos szem előtt tartani, ha most nem szánunk erre időt, 10-20 év múlva nekünk lesz sokkal kevesebb erőnk arra, hogy a szerettein­kre időt, energiát fordítsunk!

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary