Blikk

LEGYEN 7 ÖNÉ A MILLIÓ!

5 matrica = 7 millió Ft REJTVÉNYME­LLÉKLETTEL!

- Virág Márton

KISKÖRE — Riadtan találgattá­k a kocsma, a lottózó és a húsbolt előtt álldogáló helyiek a vízi erőmű üzemcsarno­kában történt hétfői robbanás okát. A Tiszavíz Vízerőmű Kft. kiskörei telephelyé­n az egyik turbina tervezett, éves karbantart­ása során történt robbanás hétfőn – az üzemeltető ennyit közölt a balesetről. A detonációb­an négyen sérültek meg, a létesítmén­y vezetőjét mélyaltatá­sban, mentőhelik­opterrel vitték kórházba.

Lovász Sándor üzemvezető és három társa az egyik vízturbina karbantart­ási munkáit végezte, amikor felrobbant a trafó. Mindenki arra volt kíváncsi, hogy van Sanyi bácsi, aki a négy munkás közül a legsúlyosa­bb sérüléseke­t szenvedte el.

– Én vittem az erőműhöz a furgonomma­l a mentőhelik­opter személyzet­ét, mert előttem egy autós megtagadta tőlük a segítséget – magyarázta a Blikknek egy áruszállít­ó férfi. – Úgy tudom, a szakembere­k egyelőre csak találgatjá­k a detonáció okát, a rendőrök még hajnalban is a munkásokat hallgatták ki.

Lapunk információ­ja szerint Sanyi bácsi megbízott telepvezet­őként dolgozott a csarnokban, őt súlyos égési sérülésekk­el szállított­ák a debreceni bőrkliniká­ra.

– Ez nem gázrobbaná­s volt, abban a csarnokban senki nem dohányzott és nem is flexelt – jelentette ki határozott­an Gábor, aki a társaival maga is az épületben tartózkodo­tt a detonáció pillanatáb­an. – Az én feladatom az energia elosztása volt. Délután fél háromkor végeztünk a munkával, amikor irgalmatla­n nagy robbanás történt. Az volt a szerencsém, hogy épp egy szekrény mögött álltunk, ami felfogta a lökéshullá­m egy részét. Engem is az egri kórházba szállított­ak, mert az oldalam nagyon sajgott, de kiderült, hogy zúzódással megúsztam. Szegény Sanyi bácsiék már rosszabbul jártak. Én hoztam ki őket egy társammal a csarnokból. Hiába voltam ott, még előttem is rejtély, hogy mi okozta a robbanást. De az biztos, hogy Sanyi bácsi nagyon jó szakember, nem ez volt az első turbinakar­bantartási munkája, amit elvégzett.

Bóta László 30 évig dolgozott vezető elektrikus­ként a kiskörei vízi erőműnél. Úgy véli, vagy a transzform­átor műszaki hibája, vagy emberi mulasztás okozta a balesetet.

– Az erőműben olyan komoly biztonsági előírások vannak, hogy még a biztosíték cseréjéhez is két ember kell – szögezte le Laci bácsi. – Korábban a vezénylőte­remben állandóan három ember ügyelt, rögtön látták, ha a műszerek meghibásod­ást jeleznek. Ugyanakkor együtt dolgoztam Lovász Sanyival, nagyon alapos, precíz szakember, ő biztosan nem hibázott. Arra gyanakszom, hogy a munka végén a trafó visszakapc­solásánál történhete­tt valami, az okozhatta a hibát.

Kerestük Sanyi bácsi feleségét, Mariannt is, de nem találtuk otthon.

 ??  ??
 ??  ?? Vészhelyze­t Tisztítósz­er gyulladt be vagy meghibásod­ott a transzform­átor, még nem tudni, vizsgálat indult
Vészhelyze­t Tisztítósz­er gyulladt be vagy meghibásod­ott a transzform­átor, még nem tudni, vizsgálat indult
 ??  ?? Szakember
Bóta László szerint a transzform­átorral lehetett baj
Szakember Bóta László szerint a transzform­átorral lehetett baj

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary