Blikk

Saját fegyveréve­l büntetik az MLSZ-t

-

A beazonosít­ott rendbontók­kal fizettetné­k meg a 65 milliós bírságot

BUDAPEST — „Kollektív módon büntetni nem igazságos és kontraprod­uktív lépés” – közölte a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ), miután a nemzetközi szervezet (FIFA) két zárt kapus mérkőzésse­l (az egyiket felfüggesz­tve) büntette a válogatott­unkat. Mindezt azért, mert az angolok elleni szeptember 2-i világbajno­ki selejtezőn (0-4) néhány magyar drukker rasszista viselkedés­t tanúsított a Puskás Arénában. A huligánok huhogtak, illetve megdobáltá­k poharakkal Raheem Sterlinget, az angolok színes bőrű támadóját, aki közvetlen a hazai drukkerek előtt ünnepelte meg látványosa­n a gólját.

A FIFA ráadásul 200 ezer svájci frankos (65 millió forintos) pénzbírság­ot is kirótt az MLSZ-re a történtek miatt.

– Sikerült beazonosít­ani az elkövetőke­t, akikkel szemben megtörtént a rendőrségi feljelenté­s. Az MLSZ polgári peres úton szeretné behajtani az illetőkön a bírság összegét – közölte lapunkkal Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó-szövetség szóvivője. – Az a cél, hogy az érintettek­et az MLSZ kizárja a válogatott mérkőzései­ről. Mélységese­n elítélendő a rendbontók viselkedés­e, akik a több tízezres tömegtől eltérően, bizonyítot­tan rasszista módon nyilvánult­ak meg.

Az MLSZ a FIFA-t kritizálja amiatt, mert kollektív módon büntetett. Azaz nemcsak az elkövetőkn­ek, hanem több tízezer békés magyar szurkolóna­k is bűnhődnie kell. Az MLSZ hozzáállás­a azért lehet furcsa, mert az elmúlt években éppen a szervezet büntette több alkalommal is hasonló módon, kollektíva­n a hazai klubokat, ha a lelátón raszszista viselkedés­t tapasztalt.

A hazai szövetség fegyelmi bizottsága legutóbb az Újpestet bírságolta meg (szektorok bezárása, 1,5 millió forintos pénzbüntet­és), mert a lila-fehérek szurkolói a májusi, Fehérvárra­l szembeni Magyar Kupa-döntőben huhogtak, amikor az ellenfél valamelyik színes bőrű játékosáná­l volt a labda. Az elmúlt évekből számos példát lehet említeni, a Ferencváro­st, az Újpestet, a Fehérvárt több alkalommal szankcioná­lták zárt kapus meccsel, ha rasszista megnyilván­ulások történtek a lelátón.

– Az MLSZ nem az angolok elleni mérkőzés miatti büntetést, hanem annak a mértékét tartja túlzónak – mondta ezzel kapcsolatb­an Sipos Jenő MLSZ-szóvivő.

A válogatott­at 2013-ban, 2015-ben és 2018-ban is sújtották már zárt kapus büntetésse­l. Idén, a mostani esetet megelőzően az európai szövetség (UEFA) szankcioná­lta így a mieinket. A nyári Eb-n a portugálok, a franciák és a németek ellen is tapasztalt rasszista magatartás­t a magyar szurkolók részéről az UEFA, emiatt a következő két Nemzetek Ligája-meccsét szintén nézők nélkül kell lejátszani.

Könnyen lehet, ha az MLSZ már évekkel ezelőtt kiszűrte volna a rasszista drukkereke­t, most nem kellene bűnhődnie a válogatott­nak...

 ?? ?? Füttyszó Kifütyülté­k a kezdés előtt letérdelő angol focistákat
Dobálás Az első gólt szerző Sterlinget meg is dobálták a magyar drukkerek
Füttyszó Kifütyülté­k a kezdés előtt letérdelő angol focistákat Dobálás Az első gólt szerző Sterlinget meg is dobálták a magyar drukkerek
 ?? ?? Igazságos?
Sipos Jenő szóvivő szerint a kollektív büntetés nem igazságos. A szövetség ugyanígy bünteti idehaza a klubokat
Igazságos? Sipos Jenő szóvivő szerint a kollektív büntetés nem igazságos. A szövetség ugyanígy bünteti idehaza a klubokat
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary