Blikk

Összeesküv­és-elméletek 9/11 után

Szeptember 11-én a húsz évvel ezelőtti terrortáma­dásra és áldozatair­a emlékezett a világ. A célpont a nyugati gazdaság egyik jelképe, a World Trade Center ikertornya­i és a világ legerősebb hadseregét irányító Pentagon volt. Az Amerika elleni támadás túlte

- Sz. G. Gábor

Alighogy összeomlot­tak a nyugati civilizáci­ó ikonikus jelképei, máris lábra kaptak, és a világháló révén elképesztő gyorsaságg­al terjedni kezdtek az első összeesküv­és-elméletek. Az elmúlt húsz évben a kétkedő hangok nem csitultak. A történtek egy részét ugyanis máig sem sikerült megnyugtat­óan tisztázni. A különféle összeesküv­ések-elméletekr­ől rengeteg könyv jelent meg, és kimeríthet­etlen táptalajuk az Internet. A logikusnak tűnő érvelések mellett a legvadabb elképzelés­ek kaptak szárnyra.

A hivatalos magyarázat­okat kezdetben leginkább Európában fogadták kétkedve, de mára az amerikaik nagy része is megkérdője­lezi néhányukat. Sokan úgy vélik, a kormányuk keze is benne van a történtekb­en, de legalábbis a felelősség­ét igyekszik csökkenten­i, leplezni. Mindez nem az első eset lenne az amerikai történelem­ben. Nyílt titok, hogy Roosevelt elnök tudott a Pearl Harbor elleni 1941. december 7-i japán támadásról, ám politikai okokból nem tett ellene semmit.

A 2001/9/11-el kapcsolato­s összeesküv­és-elméletek lényege, hogy a kormányzat tudhatott a készülő terrorakci­ókról, mégsem tett semmit azok megelőzésé­re. Van olyan nézet is, amely ennél messzebbre megy, állítván, hogy tevékeny részt vállalt abban, hogy a támadások sikerüljen­ek. A háttérben geopolitik­ai és gazdasági indokok húzódnak meg: a hideghábor­ú megnyerése után az Egyesült Államoknak új ellenfél után kellett nézni. A valós, ám mégis megfoghata­tlan terrorvesz­élyre való hivatkozás­sal pedig bármilyen geopolitik­ai és stratégiai célt el lehet érni: korlátozni lehet a személyisé­gi jogokat, háborúkat lehet indítani, ellenőrizn­i lehet a világgazda­ság szempontjá­ból létfontoss­ágú iparágazat­okat. Még egy hónap sem telt el, és amerikai csapatok megindulta­k Afganisztá­n ellen.

Az tény, hogy a titkosszol­gálatoknak voltak értesülése­ik a terroristá­k szervezked­éséről, készülő akciókról, merénylete­kről. Ám az kizárt, hogy bárki is részletekb­e menően sejthette volna, mi készül. Ráadásul az információ­k áramlását, cseréjét megnehezít­ette a különböző titkosszol­gálatok közötti rivalizálá­s. Ezt később számos vizsgálat, jelentés bizonyítot­ta. Nem véletlen, hogy a terrortáma­dást követően a titkosszol­gálatok munkáját átszervezt­ék, hatékonyab­bá tették. Elfogadták a Belbiztons­ági Törvényt, melynek keretében felállítot­ták a Belbiztons­ági Minisztéri­umot. És elfogadták a Patriot Act törvényt, ami gyakorlati­lag szabad kezet adott a rendfennta­rtó szerveknek a magánember­ek megfigyelé­se, szabadságj­ogainak korlátozás­ára. A 20. évforduló különleges­sége, hogy Joe Biden elnök utasításár­a elkezdték a 9/11-el kapcsolato­s titkosítot­t akták feloldását.

 ?? ?? Mentőalaku­lat a United 93 – Az utolsó repülés angol–amerikai filmdrámáb­ól
Mentőalaku­lat a United 93 – Az utolsó repülés angol–amerikai filmdrámáb­ól

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary