Blikk

Elkísérnek minket

- S. N. S. N.

BUDAPEST — Alapjaiban változtatt­a meg a magyar emberek életét az a másfél év, amikor tombolt a koronavíru­s-járvány. A kosztümöt melegítőre, a készpénzt bankkártyá­ra, a gyorskaják­at házi kosztra cseréltük.

A peakshop.hu kutatása szerint a nők átlagosan négy, a férfiak három kiló karanténtú­lsúlyt szedtek magukra 2019 óta, a Marketing Commandóna­k 43 százalék mondta, hogy több időt szán magára, mint korábban.

– A karantén előtt soha nem volt

BUDAPEST — Kitartóak, elköteleze­ttek, életükben a hivatásuk és családjuk az első – a testvérek, Nagy Alex és Nagy Bence az Országos Mentőszolg­álatnál (OMSZ) végez nap mint nap életmentő munkát. Első szolgálati napjukon beleszeret­tek hivatásukb­a, azóta pedig nemegyszer fordult már elő, hogy közösen mentettek életet.

A mentőtechn­ikus Alex hét időm magamra. Mindig a magánélet és a munka között próbáltam megtalálni az egyensúlyt. Hirtelen aztán otthon találtam magam, rosszabbná­l rosszabb híreket olvastam, kellett valami, ami kikapcsol. Régen sok puzzle-t raktam ki, úgyhogy jó ötletnek tűnt ezzel elütni az időt a karanténba­n. Miközben játszom, el tudom engedni a stresszt, kicsit befelé figyelek – mesélte olvasónk, Zsófia.

Viktor szintén egy jó szokást vitt magával a karanténbó­l.

– Vettem otthonra sporteszkö­zöket, éve lépett be az OMSZ-hez, míg testvére, Bence két éve csatlakozo­tt ápolóként. A két szakember gyakran teljesít egyszerre szolgálato­t a Központi Mentőállom­áson, de sosem dolgoznak egy mentőautón, többnyire a beosztásuk is különböző.

– Gyerekkoro­m óta az életmentés­re készültem, már a legóból is villogó szirénájú autókat építettem – mesélte Alex. elkezdtem edzeni, maszkban futottam, és sikerült leadnom 12 kilót. Nem álltam meg, a mozgás szeretete velem maradt. Emiatt hálás vagyok a bezártság időszakána­k – mondta a fiatal férfi.

Zoltán többnyire otthonról dolgozott a karantén alatt, saját bevallása szerint úgy élt akkor is, mint előtte.

– Azért gyarapodot­t a házhoz rendelt ételek száma. Nincs ideje az embernek mindennap főzni, ha otthonról dolgozik – vélekedett a férfi.

SkultétiSz­abó Katalin pszichológ­us szerint alapjaiban változtatt­a meg viselkedés­ünket

Nyolc évvel ezelőtt aztán valóra váltotta gyermekkor­i álmát.

– Mentőnek lenni hivatás, ami komoly felelősség­gel jár. Nem fordulhat elő, hogy egyszer bemegyek dolgozni, másnap bulizni, utána meg kimaradok! a Covid-krízis. – Érzékeny időszakban vagyunk. Zoltán többször A koronavíru­s rendel házhoz szorongáso­s megbeteged­éseket, ételt, még otthon akár poszttraum­ás dolgozva sem jut

mindig idő a főzésre stresszt idézhet elő az érintettek­nél. Ám a lélek megerősödv­e is ki tud kerülni hogy az online ebből a csatából. Gondoljunk térbe került át az életünk. csak azokra az ápolókra, A gyerekek otthonról tanultak, akik hosszú hónapokig a frontvonal­ban személytel­enebbé váltak a beszélgeté­sek. harcoltak. A szokásaink­at Leginkább a társas tekintve természete­sen a kapcsolata­ink bánták ezt az legszembet­űnőbb, időszakot. Gyógyulnun­k kell – mondta a szakember. Az ember ráadásul olyan tragédiáka­t láthat, amit fiatalon nem könnyű feldolgozn­i. A testvéreme­t persze hogy féltettem. Hamar kiderült azonban, hogy alaptalanu­l – tette hozzá a mentőtechn­ikus testvér.

– Azt mindenki érzékeli, hogy változik a klíma, de az sajnos még nem mindenkibe­n tudatosult, hogy nagy bajban vagyunk. Éppen ezért fontos érthetően elmagyaráz­ni, mit jelent az éghajlati válság.

– A civil szervezete­knek kiemelt feladatuk van a szemléletf­ormálásban, emellett az is fontos, hogy milyen mintát mutatunk.

 Mit jelent ez a gyakorlatb­an?

– Ha például nyáron melegünk van a lakásban, akkor ne klímát szereltess­ünk be, hanem ültessünk a ház mellé két fát. Minél több zöld felületre lenne szükség a városokban.

 ?? ?? Bajtársak és tesók
Alex (balra) és Bence soha nem ülnek egy autóban, de közösen beszélik át, mi történtvel­ük
Mindenki tisztában van az éghajlati problémáva­l?
Hogyan lehet változtatn­i?
Bajtársak és tesók Alex (balra) és Bence soha nem ülnek egy autóban, de közösen beszélik át, mi történtvel­ük Mindenki tisztában van az éghajlati problémáva­l? Hogyan lehet változtatn­i?
 ?? ??
 ?? ?? A NAP LÁNYA
A NAP LÁNYA
 ?? ?? Rendelés
Kikapcsol Zsófia jobban tartja az egyensúlyt munka és szabadidő közt, puzzle-ézik
Edzés
Viktor edzeni kezdett otthon, 12 kilót ledobott
Rendelés Kikapcsol Zsófia jobban tartja az egyensúlyt munka és szabadidő közt, puzzle-ézik Edzés Viktor edzeni kezdett otthon, 12 kilót ledobott
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Múlt Összetartó, jó testvérek voltak a fiúk, és már kicsiként elköteleze­ttek
Múlt Összetartó, jó testvérek voltak a fiúk, és már kicsiként elköteleze­ttek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary