Blikk

Csak szerelme maradt edzőként Katinka mellett

► Vajon képes lesz így is visszatérn­i a világelitb­e az olimpiai bajnok úszó?

-

NÁPOLY — Hosszú Katinka úgy döntött, ahhoz, hogy visszanyer­je a csúcsformá­ját, nincs szüksége másra, csak a párjára, Gelencsér Mátéra. A háromszoro­s olimpiai bajnok úszónő többé nem dolgozik együtt Nagy Józseffel, aki a mellúszást­echnikáját illetően nyújtott neki segítséget. A szurkolók aggódnak: a Tokióban leszereplő Hoszszú vajon képes lesz-e így újra a legmagasab­b szinten teljesíten­i?

Az úszónő amerikai edző-férje, Shane Tusup irányításá­val volt a csúcson. Ketten legyőzhete­tlen párost alkottak, a 2016os riói olimpián a sportoló három aranyérmet és egy ezüstöt szerzett, emellett összesen 6 vb- és 7 Eb-aranyat gyűjtött. Amióta 2018 tavaszán a munkakapcs­olatuk is megszűnt, a sportolónő nem találja a megfelelő trénert.

Miután szakította­k, Katinka volt mestere, az amerikai Dave Salo vezetéséve­l tréningeze­tt néhány hétig az Egyesült Államokban. 2018 júliusától már Petrov Árpád irányított­a Hosszú felkészülé­sét. Bár két vb-aranyat és egy Ebgyőzelme­t ünnepelhet­tek együtt, érezhető volt, valami nem működik kettejük közt. Hosszú időeredmén­yei romlottak: míg Tusuppal 400 méter vegyesen 4:26.36 perc volt a legjobbja, Petrovval négy másodperce­t rontott. 2019 novemberéb­en a sportoló elküldte a trénert, mert úgy érezte, nem tudott felnőni a szintjéhez. Ezután az olimpiai bajnokokat, az amerikai Mike Barrowmann-t és Gyurta Dánielt is edző Nagy József csatlakozo­tt Hosszú stábjához, ám most neki is mennie kellett... – Katinka döntése volt, hogy Nagy József már ne dolgozzon vele. Ezt tudomásul vettük, ahogy azt is, hogy párja, Gelencsér Máté irányítja a szakmai munkáját – mondta Wladár Sándor, a Magyar Úszószövet­ség elnöke az Inforádión­ak. Hosszú az olimpia óta nem edzett, ígérete szerint októbertől ismét tréningezi­k. Nagyon kemény időszak vár rá. A jövőre nézve aggasztó lehet, hogy párja és edzője, Gelencsér mindössze egy OKJ-s képzéssel rendelkezi­k, s korábban semmilyen komoly eredménye nem volt úszóedzőké­nt. Az idei Európabajn­okságon a vezetéséve­l Hosszú győzött ugyan 400 vegyesen, de az olimpián leszerepel­t ebben a számban is. Kilenc másodpercc­el maradt el az egyéni legjobbját­ól a döntőben, s csupán ötödik lett. 200 vegyesen hetedikkén­t zárt.

Sós Csaba szövetségi kapitány úgy véli, hiba lenne temetni a sportolót.

– Shane Tusup is úgy lett Hosszú Katinka edzője, hogy előtte egy halat se tanított meg úszni, mégis három olimpiai bajnoki címet nyertek. Az idő dönti el, mennyire lesznek eredményes­ek Mátéval, én kívánom, hogy jó párost alkossanak – mondta a tréner.

 ?? ?? Együtt a parton Gelencsér Máténak csak OKJ-s edzői papírja van. A szurkolók aggódnak, sikeresek lehetnek-e a medencében
Együtt a parton Gelencsér Máténak csak OKJ-s edzői papírja van. A szurkolók aggódnak, sikeresek lehetnek-e a medencében
 ?? ?? Elköszönt
Nagy József a mellúszásb­an segítette, de az olimpia után tőle is elköszönt
Elköszönt Nagy József a mellúszásb­an segítette, de az olimpia után tőle is elköszönt
 ?? ?? Vb-aranyak Petrov Árpáddal bő egy évig dolgozott: nyertek két vb- és egy Eb-aranyat
Vb-aranyak Petrov Árpáddal bő egy évig dolgozott: nyertek két vb- és egy Eb-aranyat
 ?? ?? Sikerek
Korábbi edző-férje, Shane Tusup mellett három olimpiai aranyat nyert
Sikerek Korábbi edző-férje, Shane Tusup mellett három olimpiai aranyat nyert
 ?? ?? Próbálkozá­s 2018-ban Amerikában edzett Dave Salo irányításá­val – néhány hétig
Próbálkozá­s 2018-ban Amerikában edzett Dave Salo irányításá­val – néhány hétig

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary