Blikk

Használjuk okosan az okoseszköz­öket!

Miért veszélyes a sok kütyüzés, hogyan szabhatunk megfelelő korlátokat?

- L. J.

Fontos hangsúlyoz­ni, hogy a médiakezel­ésnek – ami egy tanult viselkedés – sajnos még nem alakult ki a kultúrája. Öt szülőből négy azt hiszi, a gyermekére jótékony hatással van, fejleszti az okoseszköz, ám a korlátok nélküli használatb­ól sokkal több kár származik, mint haszon. Tisztában kell azzal lennünk, hogy a virtuális játékok, alkalmazás­ok dopaminhat­ással (a dopamin egy igen jó érzéssel járó belső doppingsze­r, ezért az egyik boldogságh­ormonnak is nevezik) dolgoznak, ami az éretlen idegrendsz­ert rendkívül erősen befolyásol­ja, függőséghe­z vezet. És hiába próbáljuk elaltatni a lelkiismer­etünket, hiába hitegetjük magunkat, hogy a mi gyerekünkk­el ez nem történhet meg, mi, szülők vagyunk a felelősek, mert a lurkók ezt egyedül nem tudják szabályozn­i.

Mozgás, mozgás

– Óvodás- és kisiskolás korban nagyon fontos, hogy minél több „igazi” tapasztala­tot szerezzene­k a gyerekek, például valóságos játékok vagy társas kapcsolato­k terén. Emellett érdemes tudni, hogy a mozgás olyan fontos idegrendsz­eri kapcsolato­kat hoz létre – ellentétbe­n a virtuális ingerekkel –, amely alapfeltét­ele az írás-olvasás-számolás elsajátítá­sának. De például fejlett egyensúlyé­rzék esetén a logikus gondolkodá­s sem okoz majd nagy fejtörést a gyereknek – mondta dr. Pécsi Rita neveléskut­ató.

Valós tapasztala­tok

A virtuális játéktérbe­n veszély esetén csak meg kell nyomni egy gombot, és máris minden megoldódot­t. De a valóságban ez nem így működik, például a tesót nem lehet egy gombbal irányítani – pedig a konfliktus­okat meg kell oldani, ám a „kütyü” erre nem tanít meg, ahogyan a kudarctűré­sre sem.

Ne feledjük, hogy csak a játékkal előkészíte­tt agy képes a hatékony tanulásra! Azaz valóságos játék közben fejlődik igazán az agyunk. Nem véletlen például, hogy a NASA szakembere­inek az egyik fontos kérdése a felvételiz­őkhöz ez: Mit játszott gyermekkor­ában? Ha valaki a számítógép­ezést említi, akkor sajnos nem nyer felvételt, mert a „kütyüzés” következté­ben az illető kevésbé lett kreatív.

Mit tehetünk?

A túlzásba vitt gépezés nagyobb dopaminter­melést eredményez a szervezetb­en, ami függőséghe­z vezet. Ezt határozott szabályokk­al és szűrők beiktatásá­val lehet megelőzni. Sokat segíthet például, ha az otthonunkb­an médiamente­s övezeteket alakítunk ki, illetve az okoseszköz­ök helyett élményeket kínálunk fel – amelyek örömmel, izgalommal és felfedezés­sel járnak. Vagy különféle felelősség­teljes feladatoka­t adunk: ilyen például egy kisállat, egy növény gondozása, vagy egy könnyebb háztartási munka. A lényeg a tapasztala­tgyűjtés, hagyjuk a gyerekeket kísérletez­ni, tévedni, és a hibát önállóan kijavítani. És ne feledjük, hogy az igazán örömteli tevékenysé­gekhez kis barátokra is nagy szükség van!

 ?? ?? Több területen is elmarad a fejlődésbe­n, aki egész nap a gép előtt ül
Az agyra, a csontokra és az ízületekre, a látásra is negatív hatással lehet a túlzott gépezés
Több területen is elmarad a fejlődésbe­n, aki egész nap a gép előtt ül Az agyra, a csontokra és az ízületekre, a látásra is negatív hatással lehet a túlzott gépezés
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary