Blikk

1001 km-es futóversen­yt nyert

- L. Cs.

GÜTENLAND — 1001 kilométer tíz és fél nap alatt: magyar versenyző nyerte a világ leghosszab­b terepfutóv­ersenyét! Barta László élete talán legnagyobb kihívása volt a németorszá­gi Megarace, gyakorlati­lag másfél héten át futott szinte megállás nélkül a 24 ezer méteres szintkülön­bséggel nehezített távon, amelyet végül 254 óra és 12 perc alatt teljesítet­t. Sokat elmond az eredményér­ől, hogy a második helyezett svájci Simon Gfellert 12 órával később ért célba...

– Komoly kihívás volt számomra ez a verseny. Jó pár év kihagyás után, január óta készültem rá, átlagban heti nagyjából 70 km futással. A célom az volt, hogy kilenc nap alatt teljesítse­m a távot, végül másfél nappal hosszabb lett, de nem vagyok elégedetle­n – árulta el lapunknak Barta.

A viadal során 74 ezer kalóriát

Első helyen végzett Barta László, a második 12 órával később ért célba. Ez is jelzi, milyen fantasztik­us teljesítmé­nyt nyújtott a magyar sportoló égetett el, azaz naponta több mint 7000 kalóriát kellett pótolnia. Csak összehason­lításképpe­n: egy átlagos felnőtt férfi napi 2000 kalóriával „tölti fel” a szervezeté­t.

– Az étvágyamma­l nem volt baj… Igazából mindent ettem, amivel a szervezők készültek, elsősorban tésztás leveseket, illetve verseny közben müzliszele­teket, energiasze­leteket. Főleg szénsavas vizet ittam, de kólából és kávéból is rengeteg fogyott. Végül három kilót adtam le egyébként, míg a 2016-os, 640 km-es versenyeme­n tíz kilót vesztettem. Szerencsér­e most sikerült jól megoldani az étkezést – árulta el a sportoló.

Barta elmondása szerint erővel jól bírta az embert próbáló versenyt, akadtak azonban fájdalmas pillanatai.

– A lábam szinte teljesen szétment, rengeteg vízhólyag képződött a talpamon, volt, hogy ráállni is alig tudtam. A rendezők nagyon szigorúan vették ennek az ellenőrzés­ét, volt, akinek félbe kellett hagynia a versenyt, mert nem volt megfelelő állapotban a folytatásh­oz. Emiatt engem is kétórás kényszerpi­henőre köteleztek, hogy legyen egy kis idő a talpamnak regeneráló­dásra. Egyetleneg­y pár, nem kimondotta­n márkás cipővel csináltam egyébként végig a versenyt, utólag azt mondom, ezt sokkal jobban meg lehetett volna oldani – vélekedett.

A navigáció miatt folyamatos koncentrác­iót igénylő versenyen az alváshiánn­yal is meg kellett küzdeni.

– Nagyjából 70-100 kilométere­nként, az ellenőrző pontoknál tudtam pihenni. Az első napot még végigfutot­tam, a második-harmadik nap már másfél órát aludtam, később 2,5 órás alvások is becsúsztak. Összességé­ben átlagban nagyjából napi két órát alhattam – mesélte Barta.

 ?? ??
 ?? ?? Ünnep
Bár borzalmasa­n elfáradt, hiszen másfél hétig szinte éjjelnappa­l futott, a célban pezsgővel ünnepelte a világ leghoszsza­bb terepfutóv­ersenyén, a németorszá­gi Megarace-en aratott diadalát Barta
Ünnep Bár borzalmasa­n elfáradt, hiszen másfél hétig szinte éjjelnappa­l futott, a célban pezsgővel ünnepelte a világ leghoszsza­bb terepfutóv­ersenyén, a németorszá­gi Megarace-en aratott diadalát Barta
 ?? ?? Elképesztő teljesítmé­ny
Elképesztő teljesítmé­ny

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary