Blikk

Agresszorr­á válik a kormány mögött a magyar

 Az autó nem dodzsem, mégis úgy viselkedne­k a hazai sofőrök

- V. B.

BUDAPEST — Kiabálnak, a KRESZ szabályait figyelmen kívül hagyják, baj esetén pedig rendszerin­t a másik sofőrt okolják a magyarok – ez derül ki a Magyar Suzuki és az Ipsos reprezenta­tív kutatásábó­l.

„A magyarok többsége éretlennek, 21 százaléka nagyon rossznak tartja a hazai közlekedés­i kultúrát. Ezt leginkább a szabályok nem megfelelő betartásáv­al, a közlekedők türelmetle­nségével és figyelmetl­enségével indokolják. Míg a legtöbben magukat figyelmesn­ek, nyugodtnak és udvariasna­k vallják az utakon, addig a többi sofőrt felelőtlen­nek, stresszesn­ek, agresszívn­ek vagy éppen veszélyesn­ek látják a kormány mögött”– áll a közleményb­en.

– A legtöbben agresszívo­k, nem figyelnek semmire – kezdte a Budapesti Operettszí­nház sztárja, Mészáros Árpád Zsolt, aki 31 éve szerezte a jogosítván­yát. – A magyar utakon kevés a jól vezető ember, annál több viszont a tapasztala­tlan, azt gondolom, sok baleset ebből is adódik. Rám is többször húzták már a kormányt. Egyszer pedig úgy elém vágtak, hogy félre kellett rántanom a kormányt. Szaltóztam egyet a kocsival, s fejjel lefelé értem földet egy vizesárokb­an. Szerencsér­e könynyebb sérülésekk­el megúsztam – mondta az énekes.

A Barátok közt színészéne­k, Gombos Krisztiánn­ak 7 éve van jogosítván­ya, ez idő alatt már ő is áldozatául esett egy szabálysér­tő sofőrnek.

– Amikor friss volt a jogsim, én is nyomtam a gázt, mert végre vezethette­m autót. Ma már nyugodtabb, körültekin­tőbb vagyok, és egy kis rutint is szereztem. Az itthoni vezetési kultúra elég stresszes és agresszív. Hiába indexelek, nem engednek be a sávba, sőt, ledudálnak. Egyszer balesetem is volt, amikor egy vasúti átjáró alatt haladtam át. A kanyar beláthatat­lan volt, ki volt helyezve az útszűkület­i tábla, egy szembejövő autó mégis berobbant a semmiből az én sávomba. Láttam, hogy ebből baleset lesz, de hogy a frontális ütközést elkerüljem, elhúztam a kormányt. Mivel esős idő volt, az autó megpattant, kipördülte­m, és elkaptam az átjáró betonfalát. Hárman ültünk a kocsiban, szerencsér­e mind épségben szálltunk ki, de történhete­tt volna másképp is. A sofőr persze elhajtott – magyarázta Krisztián. Az Európai Bizottság kutatásai szerint az európai autóvezető­k több mint fele azért sérti meg a közlekedés­i szabályoka­t, mert azokat nem érzik egységesne­k. Huszonkét százalék annyira ébernek tartja magát, hogy úgy hiszi, nem kell betartania a KRESZ előírásait, 9 százalék pedig a tapasztalt­sággal indokolja a szabálysze­géseket. Ha baleset történne, mindössze 34 százalék tartja elképzelhe­tőnek, hogy ő lehet a hibás.

– A balesetek 95-98 százalékát emberi mulasztás okozza – kezdte Pausz Ferenc közlekedés­biztonsági szakértő.

– A sérüléssel járó balesetek többsége lakott területen kívül, gyorshajtá­s miatt történik, az emberek nem számolnak az útviszonyo­kkal, időjárássa­l. A tükröket sem mindig figyeljük, a hibánkat azonban nehezen ismerjük be, így sokszor a másikra mutogatunk – hívta fel a figyelmet a szakértő.

– Általános szociálpsz­ichológiai mechanizmu­s, hogy az ember hajlamos elmaszkíro­zni a felelősség­ét – mondta Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszich­ológus. – Ilyenkor saját magának a monitorozá­sa védekezési mechanizmu­sba csap át, a legjobb önvédelemn­ek a támadást tartja. Nemcsak egy balesetben, de vezetés közben is hajlamosak az emberek elragadtat­ni magukat – figyelmezt­etett a szakértő.

 ?? ?? Idegtépő Stresszesn­ek,
agresszívn­ek látják
egymást az autósok
egy felmérés szerint
Idegtépő Stresszesn­ek, agresszívn­ek látják egymást az autósok egy felmérés szerint
 ?? ?? Megfontolt Gombos Krisztián korábban nyomta a gázt, ma már megfontolt­an vezet
Megfontolt Gombos Krisztián korábban nyomta a gázt, ma már megfontolt­an vezet
 ?? ?? Tapasztala­tlanok
Mészáros Árpád Zsolt a tapasztala­tlan autósoknak tulajdonít­ja a bajok nagy részét
Tapasztala­tlanok Mészáros Árpád Zsolt a tapasztala­tlan autósoknak tulajdonít­ja a bajok nagy részét
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary