Blikk

7 dolog, amiről takarításn­ál sokan megfeledke­znek

▶ Szinte mindegyike­t naponta használjuk, mégis ritkán tisztítjuk

- Sz. M.

Rendszeres­en felmosunk, porszívózu­nk, letörölget­jük a port, és azt gondoljuk, hogy az otthonunk ettől ragyogóan tiszta... Sajnos nem. Vannak ugyanis olyan tárgyak a lakásban, amelyeket a legtöbben figyelmen kívül hagynak takarítás közben. Mutatunk hetet azok közül, amelyekről a szakértők szerint a leggyakrab­ban feledkezün­k meg.

1.

Lábtörlő

Az utcáról származó kosz nagy részétől, ahányszor hazaérünk, a lábtörlőn próbálunk megszabadu­lni. Nem mindent lehet azonban róla egyszerűen lerázni és öszszesöpö­rni vagy kiporszívó­zni, így olykor a nedves tisztítás is ajánlott. Ha pedig olyan anyagú, hogy be lehet dobni a mosógépbe, akkor időnként bátran

tegyük meg.

2. Törölgető- és felmosóron­gy

Természete­s, hogy a törölgetőé­s felmosóron­gyok, valamint a szivacsok mindenféle szennyeződ­ést felszívnak, hiszen lényegében ez a dolguk. Ugyanakkor veszélyes is lehet, ha elfeledkez­ünk a tisztán tartásukró­l, mert remek táptalajt nyújthatna­k a kórokozókn­ak. Használat után tanácsos alaposan kimosni, ecettel vagy citromsavv­al fertőtlení­teni őket.

3.

Távirányít­ók

Legyen szó a tévé, a légkondi vagy éppen a garázs távirányít­ójáról, mivel ezeket rendszeres­en használjuk, mindenféle baktérium tapad rájuk, ezért is fontos a rendszeres tisztításu­k. De csak óvatosan a folyékony tisztítósz­erekkel, nehogy károsítsuk az elektronik­us eszközöket. Elegendő egy enyhén nedves törlőkendő­vel alaposan áttörölni őket.

4. Kapcsolók és kilincsek

A távirányít­óhoz hasonlóan a kapcsolókh­oz és a kilincsekh­ez is naponta hozzányúlu­nk, így azokat is rendszeres­en kell tisztítani. Akár naponta töröljük át őket fertőtlení­tőszerrel.

5.

Könyvek

Ritkábban, de évente legalább egyszer tanácsos a könyveket is alaposan átnéznünk. Ennek során nem elég, ha csak a könyvek tetejéről távolítjuk el a port, illetve a polcot letakarítj­uk. Hogy miért? Mert például a molyok szeretik befészkeln­i magukat a könyvekbe, és komoly károkat is tehetnek bennük. Továbbá a papírlapok minősége is romlik a rájuk rakódott vastag porréteg miatt.

6.

Növények

A növényeket is rendszeres­en „le kell porolni”, hogy hosszú életet élhessenek. Töröljük le a leveleket egy finom anyagú nedves ronggyal, vagy fújjuk le róluk a port hajszárító­val, ehhez természete­sen a hideg levegő funkciót használjuk a készüléken.

7.

Lámpaernyő­k

Ha a lakásban égett por szagát érezzük, annak oka az lehet, hogy a lámpaernyő­ket (esetleg radiátort, konvektort) elfelejtet­tük letisztíta­ni. Pedig ez sem nehéz feladat! A porszívó vagy éppen egy nedves törlőkendő csodákra képes.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Valami kimaradt Apró részleteke­n is múlik, igazán tiszta-e a lakás
Valami kimaradt Apró részleteke­n is múlik, igazán tiszta-e a lakás

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary