Blikk

Besorozza az orosz hadsereg

 Most tanfolyamr­a jár, de egy hónapos kiképzésen is részt kell majd vennie

- L. Cs.

MOSZKVA — Oroszorszá­gban nincs kivételezé­s a katonai szolgálat alól, még egy Forma– 1-es pilóta esetében sem. A világbajno­ki sorozatban újonc Nyikita Mazepinnek így „kettős terhelésse­l” kell megküzdeni­e, a versenypál­ya mellett a kiképzések­en is muszáj bizonyítan­ia majd.

A Haas alkalmazot­tjának édesapja, Dmitrij – aki nem mellesleg az istálló főszponzor­a – korábban nehezménye­zte, hogy fia és más sportolók nem mentesülhe­tnek a szolgálat alól, az orosz kormány azonban nem tágított. A gyermekéne­k az a szerencséj­ére, hogy a szabályok lehetővé teszik, hogy ezt a moszkvai állami egyetem katonai tanszékén tölthesse le.

– Amikor valaki tartalékos tisztnek tanul, akkor az egy napot vesz el a hétből, és három évig tart, lényegében tanterembe­n zajlik. Én már két esztendeje járok iskolába, így még nyilvánval­óan van egy évem, utána remélhetől­eg tartalékos tisztként végzek – magyarázta még a nyár folyamán Mazepin, aki nemrég kezdte meg a mesterképz­ést.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyakorlato­t megúszná, s ne kellene majd éles fegyvert a kezébe fognia.

– Alapból nem a hadseregbe­n vagyok, hanem a katonai tanszéken, ahol be kell fejeznem ezt az évet. A nyáron lesz kiképzésün­k valahol Balasihába­n. Egy hónapig a laktanyába­n kell majd laknom, de nincs ezzel gond – mesélte a pilóta, aki bízik benne, futamot azért nem kell majd mulasztani­a kötelezett­ségei miatt.

Állítja, egyáltalán nem kivételezn­ek vele.

– Sajnos többször volt már problémám a hiányzások és a rossz jegyek miatt. Ám tudom, a sport nem tart örökké, fontos a tanulás. Sosem volt kérdés számomra, hogy képeznem kell magam – fogalmazot­t.

A fiatal versenyzőn­ek egyébként sem könnyű a szezonja. Már az idény előtt magyarázko­dnia kellett egy videó miatt, amelyen egy nő melleit fogdosta, s eddig a viadalokon sem tudott bizonyítan­i. Pontot még nem szerzett, s eddig inkább a botladozás­aival, ütközéseiv­el tűnt ki – szintén újonc csapattárs­ával, a német Mick Schumacher­rel is többször összekocca­nt.

 ?? ?? Ott a logó Nyikita Mazepin F1-es overallján a moszkvai állami egyetem logója is látható
Nincs kivételezé­s
Az orosz versenyző nem bújhat ki a szolgálat alól, ő is laktanyába vonul
Ilyen volt katonaként Räikkönen: www.blikk.hu
Ott a logó Nyikita Mazepin F1-es overallján a moszkvai állami egyetem logója is látható Nincs kivételezé­s Az orosz versenyző nem bújhat ki a szolgálat alól, ő is laktanyába vonul Ilyen volt katonaként Räikkönen: www.blikk.hu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary