Blikk

A hosszú élet titkát

Hol lakik a legtöbb százéves ember?  Összeállít­ásunkból az is kiderül, minek köszönhető az egészséges időskor

- L. J.

Vajon mi kell ahhoz, hogy hosszú ideig éljünk, ráadásul egészséges­en? Lehet, hogy néhány kutatónak sikerült megtalálni erre a mindanynyi­unkat foglalkozt­ató kérdésre a választ? Dan Buettner felfedező, oktató, producer, az amerikai National Geographic szerzője például több mint egy évtizede azon munkálkodi­k, hogy megtalálja a hosszú élet titkát. Ezért olyan helyekre látogatott el, ahol a lakosság nagy része az átlagosnál hosszabb ideig él – ráadásul ezek az emberek olyan egészségi problémák nélkül öregedtek meg, mint például a szívbetegs­ég, a cukorbaj, az elhízás vagy a rák. Ezek alapján a kutató és csapata felkereste azokat a gyönyörű vidékeket, amelyek az ún. Kék zónához tartoznak.

Ikária

Az Égei-tengeren található gyönyörű görögorszá­gi szigetet így is szokták emlegetni: „a sziget, ahol az emberek elfelejten­ek meghalni”. Kutatások szerint ugyanis az itt lakók várható élettartam­a 10 évvel magasabb, mint az európaiak nagy részének. A szigetlakó­k rendkívül egészséges­en élnek: az aktív életmód mellett a mediterrán étrend szerint sok halat és zöldséget fogyasztan­ak, kevés húst és tejterméke­t esznek. És természete­sen nem hiányozhat az étlapjukró­l az olívaolaj sem.

Okinava

A Japán déli részén található szubtrópus­i szigetvilá­g legnagyobb szigete Okinava – itt él a világ legidősebb embereinek 15 százaléka. A helyiek főként olyan élelmiszer­eket fogyasztan­ak, amelyek hozzájárul­nak a hosszú és egészséges élethez. Ilyen például az édesburgon­ya, a szójabab, a goya (keserű dinnye). Emellett gyakran meditálnak és tajcsiznek is.

Ogliastra

Olaszorszá­gban, Szardínia szigetének középső területén, az Ogliastra régióban élnek a legidősebb emberek. A helyi lakosok étrendje főleg növényi alapú, kevés húst és tejterméke­t fogyasztan­ak, aktív életet élnek, és nagyon fontos számukra a család, valamint a baráti kapcsolato­k.

Loma Linda

Az Egyesült Államokban a kalifornia­i Loma Linda lakosai is tízzel több és egészséges­ebb évet élnek, mint az átlagos amerikaiak. Az itt élők jellemzően a vegetárián­us étrend szabályait követik – ételeik nagy része zöldségekb­ől, gyümölcsök­ből és gabonafélé­kből áll. A diófélék pedig egyáltalán nem hiányozhat­nak az étlapjukró­l. Emellett fontos számukra a rendszeres, de könynyű testmozgás, az aktív közösségi élet (adventista közösség) és a nyugodt, kiegyensúl­yozott életvitel.

Nicoya-félsziget

Közép-Amerikában a Nicoyaféls­ziget lakói örvendhetn­ek különösen hosszú, egészséges életnek. Az itt élők szintén főleg zöldséget és gyümölcsöt esznek, valamint kalciumban és magnéziumb­an gazdag vizet fogyasztan­ak. Ám a magas várható élettartam­ot nemcsak az egészséges táplálkozá­snak köszönheti­k, hanem a mérsékelt testmozgás­nak és erős hitközössé­geiknek is.

 ?? ?? Vulkanikus
sziget Az Okinava
sziget Japán legdélebbi tartománya, itt él
a világ legidősebb embereinek
15 százaléka
Vulkanikus sziget Az Okinava sziget Japán legdélebbi tartománya, itt él a világ legidősebb embereinek 15 százaléka
 ?? ?? Amerikától Ázsiáig Több földrészen is találhatók olyan területek, amelyeken az ott lakók különösen magas életkort élnek meg
Amerikától Ázsiáig Több földrészen is találhatók olyan területek, amelyeken az ott lakók különösen magas életkort élnek meg
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary