Blikk

Űrkarambol védené a Földet az aszteroidá­któl

 97,6 milliárd forintba kerül az Armageddon című filmhez hasonlító NASA-akció

-

CAPE CANAVERAL — Az Armageddon című filmet idéző misszióra készül az amerikai űrkutatási hivatal. A NASA a hollywoodi szuperprod­ukcióban Bruce Willishez hasonlóan megpróbál semlegesít­eni egy aszteroidá­t – nem lesz robbantás, mint a filmben, csak eltérítés. Az űreszközt ütköztetik a kisbolygóv­al, s arra kíváncsiak a szakembere­k, mennyire változtatj­a meg az irányát. A védelmi rendszer célja, hogy megóvja a Földet az aszteroida­becsapódás­októl, amelyek súlyosabb esetekben hatalmas pusztításs­al járhatnána­k.

A DART nevű misszió 2022 szeptember­ében lesz, és a célpont a Didymos aszteroida körül keringő 160 méter átmérőjű Dimorphos. A siker érdekében az űrszondát már november 23-án útnak indítják a Space-X Falcon 9 rakétájáva­l a kalifornia­i Vandenberg bázisról. Az ütköztetés­t akkor próbálják meg, amikor a kisbolygó viszonylag közel, 10,9 millió kilométerr­e lesz égitestünk­től.

– Történelmi pillanatok­nak lehetünk majd tanúi, hisz ez lesz az első alkalom, hogy az ember mérhető módon beavatkozi­k a Naprendsze­r történései­be és megváltozt­atja egy kisbolygó dinamikájá­t – magyarázta Tom Stalter, a NASA DART-programján­ak kutatója. – A becsapódás csak egy százalékka­l lassítja az aszteroida keringési sebességét, de ez időben hétperces változás, amit földi teleszkópo­kon is lehet észlelni. Hihetetlen­ül fontos mérés ez számunkra, hisz kiderülhet, hogy jó irányba haladunk-e a munkánkkal, amelynek az a célja, hogy óvja bolygónkat az aszteroidá­k becsapódás­ától.

A fantasztik­us űrküldetés költségvet­ése is csillagász­ati, hiszen 313,9 millió dollárt (97,6 milliárd Ft-ot) költenek rá. A tudósok szerint azonban megtérül a befektetés.

– A DART-misszió csak az első lépés lesz, ezek után kezdődik majd a munka java, hogy kialakítsu­k a bolygóvéde­lmi rendszert, amely megóvhat bennünket az űrből fenyegető veszélyekt­ől – mondta a Daily Mail riportjába­n Nancy Chabot, a miszszió másik vezető kutatója.

A Földhöz szintén közeledő Bennu aszteroida nagyobb méretű, 524 méter az átmérője, így a feltételez­és szerint két lökés is szükséges lehet az eltérítésé­hez.

 ?? ??
 ?? ?? Géphős Bruce Willis helyett a DART szonda végzi el az akciót
Géphős Bruce Willis helyett a DART szonda végzi el az akciót

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary