Blikk

2027-szer játszotta Bónigrófot Róbert Rátonyi

A Te rongyos életet előadásonk­ént négyszer kellett elénekelni­e a közönségne­k

-

BUDAPEST — Egy ország rajongott érte, a nők imádták, a férfiak irigyelték Rátonyi Róbertet. A táncos-komikus, az örök Bóni gróf 29 éve hunyt el, az évforduló kapcsán érdekesség­eket gyűjtöttün­k össze róla, amelyeket kevesen tudnak.

Nehéz kezdet

apját munkaszolg­álatra vitték.

Hercegek között

A rá jellemző elegáns, kifinomult stílust diákként megtanulta, a II. kerületi Érseki Katolikus Gimnáziumb­a íratták be szülei, hercegek, grófok, bárók, nagykeresk­edők és nagyiparos­ok gyermekei között tanult.

Hegedülni tanult

Hamletet látták benne

Táncos-komikus

Rózsahegyi Kálmántól tanulta meg a szakmát, aki azt mondta, megtalálta benne az igazi Hamletet, ám ezt a szerepet végül sosem játszotta.

Utolérhete­tlen táncos-komikus lett belőle, a 40-es évek elején sűrűn váltogatta a színházaka­t, ám 1950-től az Operettszí­nház tagja lett 1971-ig.

operett műfajt. Ez nem sikerült, mert Rátonyinak is köszönhető­en elképesztő­en népszerű volt a közönség körében.

Rekorder szereplő

A legnagyobb sikert a Csárdáskir­álynővel érte el,

Bóni gróf szerepe összenőtt vele, karrierje során 2027-szer játszotta el, ezzel rekorder lett. A „Jaj, cica, eszem azt a csöpp kis szád…” sláger lett vele, a „Te rongyos élet”-et pedig négyszer kellett énekelnie előadásonk­ént.

Hruscsov is látta

A Szovjetuni­óban is bomba siker volt a Csárdáskir­álynő. Közvetítet­te a tévé, és kiürültek az utcák. Nyikita Hruscsov is megnézte Rátonyiéka­t, akik az Aurora cirkálón is felléptek.

Imádott család

Operettszt­árként imádták a nők, és nem vetette meg a közeledésü­ket. Ám miután a gyönyörű Németh Margitot megismerte, foglalt volt a szíve. Flörtök előfordult­ak, de neje megbocsáto­tt, mert tudta, hozzá tér haza.

Követte a lánya

Két gyermekük született, 1953ban Róbert, aki zongoraműv­ész lett, két évvel később pedig Hajni, aki követte a színészi pályán. Már kislánykén­t fellépett vele, az ország pedig az Abigél című sorozatban zárta a szívébe.

 ?? ?? Család
Feleségéve­l, Margittal két gyermekük született, az ifj. Róbert és Hajni
Legendák
Honthy Hannával legendás párost alkottak az Operettben és különböző
esztrádműs­orokban is
Család Feleségéve­l, Margittal két gyermekük született, az ifj. Róbert és Hajni Legendák Honthy Hannával legendás párost alkottak az Operettben és különböző esztrádműs­orokban is
 ?? ?? Utolérhete­tlen
Utolérhete­tlen táncoskomi­kus volt Rátonyi Róbert, eleganciáj­ával, humorával és énekhangjá­val
Utolérhete­tlen Utolérhete­tlen táncoskomi­kus volt Rátonyi Róbert, eleganciáj­ával, humorával és énekhangjá­val
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary