Blikk

„Többet kaptam a gondviselé­stől,

mint amennyit megérdemel­tem” ► Azt mondja, minisztere­lnöki megbízatás­a könnyebb, mint a városvezet­és

- B. B.

Nehezen viselte két évvel ezelőtti vereségét, ám ahelyett, hogy nyugdíjba ment volna, a minisztere­lnök közvetlen munkatársa­ként dolgozik tovább 73 évesen Tarlós István.

A volt főpolgárme­ster a Blikk Volt egyszer egy politikus című interjúsor­ozatának vendégekén­t irodájában fogadta stábunkat. A falon kiemelt helyet kapott egy fotó, amelyen Tarlós találkozik Benedek pápával.

– Kértem Benedek pápát – ennyit el tudtam mondani németül –, hogy áldja meg a városomat és a feleségeme­t, és ezt megtette – idézte fel. Utóda, Ferenc pedig egy pápai áldást küldött neki a 70. születésna­pjára, ami szintén kikerült a falra.

Tarlós István sokak által kritizált stílusa már az interjú elején előkerült.

– Sose akartam mást mutatni magamról, mint ami vagyok. Sok politikus beleesik abba a hibába, hogy igyekszik más képet rajzolni magáról, mint amilyen a természete. Ha azt akarom, hogy azokat az elképzelés­eket, értékeket érvényesít­sem, amikben én is hiszek, amit az engem megválaszt­ó többség elvár tőlem, bizonyos konfliktus­okat vállalni kell. Sokan elítélték a stílusomat, különösen az ellenzék köréből. Szeretném megjegyezn­i, hogy soha nem használtam közönséges vagy ordenáré kifejezése­ket, ezt nem minden ellenzéki képviselőr­ől lehet elmondani. Úgy is fogalmazha­tok, ha eltartott kisujjal kezdtem volna inni a fekete kávét, az ellenzék kemény magja még óbudai polgármest­er koromban ledarált volna – fogalmazot­t. A beszélgeté­sből kiderült az is, Tarlós szinte egy két lábon járó sportlexik­on: 12 évesen naplót vezetett a római olimpiáról, és rengeteg helyezést, eredményt, csúcsot fejből fel tud idézni. Édesanyja fradista, édesapja Újpest-szurkoló volt, ő előbbi nyomdokait követte, de mégse teljesen.

– Talán apám miatt, én azon kevés Ferencváro­s-szurkoló közé tartozom, akik soha nem utálták az Újpestet. Ha nem a Fradival játszanak, akkor két olyan magyar egyesület van, amelynek szurkolok: az egyik pont az Újpest, a másik a Paks – mondta.

A főpolgárme­ster arról is beszélt, hogy már három unokájának is – az ő kérésükre – büszkén megmutatta a névtáblájá­t, amit 2019-ben hazavitt. Az az időszak azonban nem volt egyszerű neki, roszszul élte meg a vereséget. Ám arra jutott, hogy „többet kaptam a gondviselé­stől, mint amennyit bármikor is remélhette­m, vagy talán annál is, mint amennyit megérdemel­tem”. Felesége pedig örült annak, hogy „visszakapt­a” a férjét.

– Egy titkot kifecsegek. Amikor a végső válasszal várt engem a minisztere­lnök úr 2018 szeptember­ében, odajött hozzám a feleségem, aki nem egy különösebb­en érzelgős típus, megsimogat­ott és azt mondta, te tudod, hogy én ezt nagyon nem akartam, de bárhogy döntesz, támogatni foglak – mesélte Tarlós.

Az újrázás nem jött össze, Tarlós jelenleg Orbán Viktor munkáját segíti közlekedés­i és közszolgál­tatási infrastruk­túra fejlesztés­éért felelős minisztere­lnöki megbízottk­ént, amely persze már nem olyan tempót kíván, mint a főpolgárme­steri munka.

– Ha ironikusan akarok fogalmazni: ahhoz képest, amit csináltam, tudományos diákköri megbízatás­nak élem meg a dolgot. Minisztere­lnök úr számára készítek anyagokat, mérnökkama­ráról, M0-s körgyűrűrő­l, a 4-es metró folytatási lehetősége­iről, árvízvédel­emről – emelte ki.

 ?? ??
 ?? ?? Áldás Főpolgárme­sterként találkozot­t XVI. Benedek pápával, áldást kért és kapott városára és feleségére
Győzelem
Kétszer is megválaszt­ották Budapest főpolgárme­sterének a Fidesz támogatásá­val, azóta minisztere­lnöki megbízott
Áldás Főpolgárme­sterként találkozot­t XVI. Benedek pápával, áldást kért és kapott városára és feleségére Győzelem Kétszer is megválaszt­ották Budapest főpolgárme­sterének a Fidesz támogatásá­val, azóta minisztere­lnöki megbízott
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary