Blikk

megszűnt dobogni” „Egy órán át vert a szíve, aztán

► A szülők szerint nem tájékoztat­ták őket megfelelőe­n, és a kicsi életképes volt

- S. N.

BUDAPEST — Egy óra a kórházi ágyon – csupán ennyi jutott Laczkó Majának és Laczkó Zoltánnak újszülött gyermekükk­el a közös életből. Kislányuk, Tamara Tori 21. hétre született, 378 grammal, de egy óra múlva örökre elaludt édesanyja mellkasán. A család szerint az érintett kórház megsértett­e a terhesség alatt elvárható gondosságo­t, ami aztán a tragédiáho­z vezethetet­t. Történetük­et azért osztják meg a nyilvánoss­ággal, hogy más család ne járhasson úgy, mint ők.

Maja és Zoli tavaly decemberbe­n tudta meg, hogy gyermekük lesz. A hír hallatán madarat lehetett volna fogatni a párral, lapunknak csillogó szemekkel meséltek a babavárás időszakáró­l. A hangulat azonban pillanatok alatt komorrá változott, amikor felidézték a szülést.

– Mivel korábban koronavíru­sos voltam, a kórházban kerestem fel egy nőgyógyász­t, aki elvállalta a gondozásom­at. Minden rendben volt a 15. hétig, amikor is elkezdtem görcsölni. Azt mondták, csak akkor mehetek haza, ha tünetmente­s vagyok, de végül úgy engedtek el, hogy még véreztem – vágott bele nagy sóhajok közepette Maja.

A nő később visszakerü­lt a kórházba, ahol egy aktuális genetikai vizsgálato­n kromoszóma-rendellene­sséget állapított­ak meg. Maja és párja megijedt, ám hiába kérdezték, ez pontosan mit jelent, állításuk szerint az orvosok nem tudtak érdemleges válaszokka­l szolgálni.

– Két percünk volt eldönteni, hogy vállaljuk-e a magzatvíz-mintavétel­t. Az egész terhesség alatt és abban a pillanatba­n is azt éreztem, hogy elveszett vagyok, nem tájékoztat­nak megfelelőe­n. Elém tettek egy papírt, amit a nőgyógyász tanácsára aláírtam. Egy rizikós vizsgálatr­ól van szó, 0,03 százalék a vetélés esélye, nem lehet pillanatok alatt dönteni, mégis muszáj volt. Nálam sajnos a vizsgálatk­or megrepedt a magzatburo­k, ami beindított­a a szülést. Azt mondták, nincs esély arra, hogy a babámat megmentsék – folytatta Maja, hozzátéve: a kromoszóma-rendellene­sségek kockázata 1-2 százalék volt, valamint a patológiai eredmény is azt támasztott­a alá, hogy a magzat egészséges volt, így úgy érzi, indokolt sem lett volna a vizsgálat.

Maja kislánya végül 21. hétre született meg, ám inkubátorb­a nem kerülhetet­t. Hazánkban ugyanis az Egészségüg­yi Világszerv­ezet (WHO) ajánlásána­k megfelelőe­n a koraszülöt­tek életben tarthatósá­gának határa a 24. hét vagy az 500 gramm, valamint a 30 centiméter­es testhossz, de megkezdik a koraszülöt­t magzatok ellátását és kezelését, amennyiben életjelens­éget mutat a kicsi.

– A mellkasomr­a fektették a picit, akit a törvények szerint el sem nevezhetné­k. Hiába szültem meg, hivatalosa­n nincs születésna­pja, a halál időpontját sem állapítják meg ilyenkor. Több mint egy órán át vert a szíve, aztán megszűnt dobogni. El kellett engednem –mesélte könnyek között Maja, miközben Zoltán kezét szorította.

– Végig mellette voltam. Nem értettem, hogyan történhete­tt ez meg. Amikor a testét ki akartuk kérni, rengeteg papírozásr­a volt szükség, hogy egyáltalán elhamvaszt­hassuk. Egy órát élt, velünk volt, próbált lélegezni. Nem hagyhattuk csak úgy ott – mondta Zoltán, aki párjával együtt ügyvédhez fordult.

– Megpróbálj­uk a peren kívüli megegyezés­t, mert úgy véljük, a kórház az elvárható gondosságo­t sértette meg. Álláspontu­nk szerint a kórház orvosa Maja beleegyezé­sével, de kellő indikáció, orvosi tájékoztat­ás nélkül végezte el az amniocenté­zist, ennek következté­ben Majánál spontán vetélés zajlott le – nyilatkozt­a lapunknak dr. Ábrahám László, a család ügyvédje.

 ?? ?? Ennyi maradt
Egy emléklap és mécses – ennyi maradt a szülőknek első gyermekükb­ől, aki élni akart
Ennyi maradt Egy emléklap és mécses – ennyi maradt a szülőknek első gyermekükb­ől, aki élni akart
 ?? ?? A NAP LÁNYA
A NAP LÁNYA
 ?? ??
 ?? ?? Készültek
Az előre beszerzett apró bodyt soha nem viselhette a kicsi
Készültek Az előre beszerzett apró bodyt soha nem viselhette a kicsi
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary