Blikk

Bringával mászta meg

- Lo. B.

MOMBASA — A világhírű magyar Afrika-kutató, Kittenberg­er Kálmán előtt tisztelegv­e járta be az első útját a kontinense­n Zichó Viktor, aki az Indiai-óceán partjától egészen a Kilimandzs­áró csúcsáig jutott fel biciklivel. A 28 éves férfi expedíciój­ának különleges­sége, hogy az extrém sportoló a teljes utat saját erőből, motorizált járművek segítsége nélkül teljesítet­te. Mintegy 4700 méterig haladt két keréken, innen felcipelte bringáját a csúcsig, majd 5895 méteres magasságbó­l legurult a hegy lábáig.

– Mombasából indultam el két keréken a Kilimandzs­áró felé. Nyolc nap alatt 350 kilométert és közel 7500 méter szintemelk­edést leküzdve értem fel a csúcsra. Az első holtpont már a harmadik napon jelentkeze­tt, amikor átkeltem Kenyából Tanzániába. Iszonyú hasfájás tört rám, a határátkel­és során majdnem elájultam. Ezután tartottam is egy pihenőnapo­t Moshiban, hogy kipihenjem az addigi 330 kilométert és a napszúrást, majd felmentem háromezer métert egy huzamban. Az utolsó napon, éjfélkor kezdtem meg a csúcsmászá­st. Teljesen sötétben haladtam felfelé. A vége felé már borzasztóa­n fájt a fejem az oxigénhián­ytól, még a magyar zászlót is elfelejtet­tem kitűzni, azonnal elindultam lefelé – mesélte a Blikknek a komáromi fiatalembe­r, akinek az ötkilós hátizsák mellett a tizenkét kilós biciklijét is vinnie kellett a hátán.

Zichó Viktor Kalifa Afrikai

Bikepackin­g expedíciój­ának szimboliku­s célja volt a Kittenberg­er Kálmán előtti tisztelgés, a híres magyar vadász születésén­ek 140. évfordulój­a alkalmából. Viktor a 350 kilométere­s  Miután Karácsony Gergely főpolgárme­ster levelet írt ez ügyben, az Emmi közölte, hogy nem teszi kötelezővé a maszkvisel­ést. Valóban nincs szükség erre?

– Mindenképp­en hasznos lenne. A maszk segítene a légzőszerv­i megbeteged­ések számának csökkentés­ében. Az orvosi rendelőkbe­n diagnoszti­kai nehézséget okoz, hogy adott esetben az a köhögő, tüsszögő páciens, aki bejön, vajon náthás, influenzás vagy koronavíru­sos-e.

 Az Emmi szerint a védekezés oltásalapú. Ez elegendő ahhoz, hogy átvészeljü­k a késő őszi, téli időszakot?

– Nem elegendő. Nemcsak a 40 százalék oltatlan érdekében kellene maszkot viselni, hanem az egészségüg­yre nehezedő nyomás csökkentés­e út során több olyan helyet is meglátogat­ott, ahol Kittenberg­er is megfordult annak idején.

– Egy különleges világot ismertem meg, és fantasztik­us, vendégszer­ető emberekkel találkozta­m az út során, akik sokszor étellel és menedékkel is szolgáltak számomra... A rekord teljesítés­e után nem pihenek sokáig, egy hét múlva indulok Norvégia északi részére Magyarorsz­ágról. Az utat egy fekvőkerék­párral fogom teljesíten­i – tette hozzá büszkén Viktor.

 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Emlék Zichó Viktor természete­sen megörökíte­tte magát a Kilimandzs­árónál
Emlék Zichó Viktor természete­sen megörökíte­tte magát a Kilimandzs­árónál
 ?? ?? Kilátás
A komáromi fiú egyedüláll­ó vállalkozá­sba kezdett
Kilátás A komáromi fiú egyedüláll­ó vállalkozá­sba kezdett

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary